Умисні вбивства, розбій, бандитизм, теракти і наркобізнес повинні каратися адекватно. Таку думку у коментарі ForUm'у висловив народний депутат від фракції Комуністичної партії Ігор Алексєєв, який є одним із ініціаторів відновлення смертної кари.

За його словами, криміногенна ситуація в Україні залишається надскладною і напруженою: тільки за 9 місяців 2012 року органами внутрішніх справ зафіксовано 400 тис. злочинів, включаючи 11,5 тис. особливо тяжких.

«Це означає, що в країні щохвилини скоюється злочин, кожні 35 хвилин - особливо тяжкий», - сказав він.

За словами народного депутата, найбільше поширені злочини (їх майже 250 тис.) проти власності, з яких переважна більшість - крадіжки. У зазначений період скоєно 2500 розбійних нападів.

«Це означає, що мінімум стільки ж громадян одночасно піддалися посяганню не тільки на свою власність, але і на здоров'я, а то й на життя. Так, 139 випадків розбою були поєднані з умисними вбивствами і заподіянням умисних тяжких тілесних ушкоджень, у т.ч. спричинили смерть», - уточнив він.

Алексєєв вважає, що розбій, вчинений організованою групою або поєднаний з тяжкими тілесними ушкодженнями, повинен каратися суворіше, ніж за чинним Кримінальним кодексом, а саме - довічним ув'язненням або стратою.

«Аналогічнгої покарання заслуговує і бандитизм як один із найтяжчих злочинів проти громадської безпеки. За 9 місяців минулого року виявлено 12 випадків бандитизму», - сказав він.

Народний депутат зазначив, що сьогодні 58 держав зберігають і застосовують смертну кару, включаючи США, Китай, Японію та ін.

«Наприклад, у США страта практикується у 33 штатах, на сьогоднішній день у цій країні близько 70 складів злочинів передбачають покарання у вигляді смертної кари. Серед таких злочинів - тяжке вбивство, зґвалтування, грабіж, державна зрада, дезертирство і т.д. У 2012 р. у США виконано 43 відповідних вироки у 9 штатах і винесено 77 нових смертних вироків», - навів статистику Алексєєв.

Як повідомляв ForUm, перший заступник голови Верховної Ради Ігор Калетник, народні депутати Ігор Алексєєв і Петро Симоненко (фракція Комуністичної партії) пропонують парламенту відновити смертну кару.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223