У разі введення смертної кари держава повинна надавати право на помилування. Про це, коментуючи ініціативу комуністів про відновлення цього виду покарання в Україні, ForUm'у заявив незалежний експерт-політолог Олександр Палій.

«Саме цим шляхом і йдуть ті цивілізовані країни, у яких ще залишилася смертна кара. У тих же Сполучених Штатах формально вона є і як загроза над злочинцями висить, але застосовується вкрай рідко», - пояснив він.

На його думку, якщо смертна кара буде введена, то вона повинна застосовуватися тільки у разі якихось безпрецедентних злочинів.

Також Палій додав, що між винесенням вироку та його виконанням повинен пройти великий проміжок часу, щоб у разі появи якихось нових обставин можна було врятувати людину.

«У сучасному світі із в'язниць важко втекти, і взагалі важко втекти куди-небудь. Тому в наш час смертна кара якщо і може бути, то тільки у дуже рідкісних випадках», - зазначив експерт.

«Комуністи завжди були дуже кровожерними. У них сверблять руки, але коли починають заїкатися про те, щоб вони відповіли за те, що накоїли у ХХ столітті, вони відразу стають гуманістами», - підсумував Палій.

Нагадаємо, перший заступник голови Верховної Ради Ігор Калетник, депутати Ігор Алексєєв і Петро Симоненко (всі - фракція КПУ) пропонують парламенту відновити в Україні смертну кару.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250