Ініціатива народних депутатів України від фракції Комуністичної партії відновити в країні страту – це абсолютний піар-хід партії, яка втрачає свій електорат. Таку думку у коментарі ForUm'у висловила юрист-правозахисник Тетяна Яблонська.

«Я їх називаю соціальними акторами, які грають ролі для того, щоб їх любив електорат. Ось і все. Навіть якщо розглядати це питання у юридичній площині, повернення до смертної кари ніяк не вплине на поліпшення криміногенної ситуації. Я вам більше скажу, у Китаї є смертна кара, і, тим не менше, випадків злочинів там не зменшилося», - сказала вона.

На думку Яблонської, довічне ув'язнення – більш суворе покарання.

«Отримати смертну кару і за якихось кілька секунд позбутися життя – це одне, а знати, що ти більше ніколи і нікуди не зможеш вийти з-за грат – набагато важче. Тому краще нехай вже буде довічне ув'язнення за тяжкі злочини», - зазначила вона.

Крім того, юрист звернула увагу на те, що в Україні засуджують невинних.

«Враховуючи наше правосуддя, до довічного ув'язнення часто засуджують людей, не причетних до даного злочину. Це пов'язано з недосконалістю судочинства, з фактично відсутньою судово-правовою реформою, про яку багато говорять. Тим більше, що у нас справи, пов'язані з довічним ув'язненням, повинні розглядатися у присутності суду присяжних. А суду присяжних у нас як такого немає», - сказала вона.

Як повідомляв ForUm, перший заступник голови Верховної Ради Ігор Калетник, народні депутати Ігор Алексєєв і Петро Симоненко (фракція Комуністичної партії) пропонують парламенту відновити смертну кару.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235