У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, яким пропонується надати право релігійним організаціям створювати навчальні заклади. Про це йдеться у проекті закону №2051 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо права релігійних організацій засновувати навчальні заклади)».

Законопроектом пропонується внести зміни до низки законодавчих актів, зокрема, до закону про освіту, і встановити, що навчальні заклади можуть створюватися не тільки органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, але й релігійними організаціями, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку. Згідно з положеннями законопроекту релігійними організаціями можуть засновуватися як вузи і ПТУ, так і школи та дошкільні навчальні заклади.

Крім того, пропонується встановити, що потреба у вищих навчальних закладах державної форми власності та їхня мережа визначається Кабінетом Міністрів. У той же час у чинній редакції закону про освіту зазначається, що потреба у вищих навчальних закладах визначається урядом, незалежно від їхньої форми власності.

Законопроектом також пропонується встановити, що потреба у навчальних закладах, заснованих релігійними організаціями, і їхня мережу визначається органами управління відповідних релігійних організацій-засновників. «Метою законопроекту є законодавче забезпечення конституційного права віруючих громадян на виховання своїх дітей відповідно до своїх релігійних переконань, у тому числі у навчальних закладах різних освітніх рівнів», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Про те, навіщо потрібні релігійні школи в Україні, ForUm дізнавався у представників церков, експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

629