Викрадачі української журналістки Анхар Кочнєвої висунули нові умови її звільнення. Про це повідомив племінник Анхар Дмитро Астафуров, пише «Сьогодні».

«Вони не задоволені переговорами з представниками МЗС України і хочуть, щоб як посередник між ними і нашою країною виступив президент Чечні Рамзан Кадиров. Вони довіряють йому, тому що він мусульманин. Цю інформацію я отримав від колишнього чоловіка Анхар - Дмитра Петрова. Він спілкується з викрадачами по скайпу», - зазначив Астафуров.

У той же час прес-секретар глави Чечні Альва Карімов заявив: «Я і багато моїх друзів у Росії уважно стежать за подіями, які розгортаються навколо Анхар Кочнєвої, і переживаємо за її долю. Я стверджую, що інформація про те, що викрадачі висловили бажання бачити Рамзана Ахматовича посередником у переговорах, недостовірна. Я маю досвід роботи у конфліктних точках і думаю, що таким чином хтось просто намагається скомпрометувати МЗС України. Мовляв, вони не займаються звільненням жінки. Хоча насправді це не так. Я думаю, що Рамзан Кадиров ніколи не виступав посередником у переговорах з терористами і ще кимось. Але заради порятунку людського життя він докладе максимум зусиль. Якщо, звичайно, МЗС України звернеться до нього офіційно через Російське дипломатичне відомство. Але такого звернення не було. При цьому я хочу підкреслити, що Рамзан Ахматович засуджує дії тих сил у Сирії, які, прикриваючись гаслами про свободу, проливають кров і, використовуючи іноземну військову підтримку, сприяють фактичному руйнуванню Сирії, у якій розташовані численні мусульманські святині».

У той же час у МЗС та Посольстві України у Сирії відмовилися розповісти про хід переговорів про звільнення Кочнєвої, і чи відомо їм, як почувається жінка. «Ситуація дуже делікатна. В інтересах самої ж Кочнєвої ми не можемо розголошувати ніякої інформації про цю справу», - заявив в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Як повідомляв ForUm, міністр закордонних справ України Леонід Кожара офіційно попросив ЄС про допомогу у звільненні українських заручників у Лівії та української журналістки Анхар Кочнєвої у Сирії.

Нагадаємо, у жовтні 2012 року громадянку України Анхар Кочнєву викрали бойовики основного сирійського опозиційного воєнізованого угруповання, яке називає себе підрозділом Вільної сирійської армії. У січні 2013 року стало відомо, що бойовики знизили викуп за Кочнєву з $50 млн до $20 млн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246