Міністерство культури пояснює браком коштів повільні темпи грошової оцінки пам'яток Софії Київської та Києво-Печерського заповідника.

Про це «Українським новинам» сказала заступник міністра культури Олександра Губіна.

«Оцінка вимагає грошових коштів, і, на жаль, сьогодні у нас дійсно не вистачає цих коштів для того, щоб її здійснити повністю. Оцінка робиться, але, можливо, не так швидко, як хотілося б», - сказала Губіна.

Станом на січень зі 132 пам'яток Києво-Печерського заповідника проведена оцінка 89 (66,9%).

У свою чергу, у Софії Київській проведена оцінка 9 об'єктів, а в 2013 році планується проведення ще 3 за власні кошти заповідника.

Заступник міністра зазначила, що після зміни керівника Софії Київської у травні 2012 року вже 45 пам'яток внесені до Реєстру пам'яток місцевого значення та 45 об'єктів уже підготовлені до внесення у Реєстр пам'яток національного значення.

«Тобто робота за півроку проведена така, яка, вибачте, не проводилася 20 років», - підкреслила Губіна.

Водночас заступник міністра підкреслила, що Міністерство забезпечує здійснення охоронних заходів щодо пам'яток у заповідниках.

Раніше Рахункова палата заявила, що Міністерство культури досі не внесло до Державного реєстру пам'ятки архітектурного ансамблю Софійського собору та комплексу споруд Києво-Печерської лаври і, таким чином, ці заповідники порушили вимоги Закону України «Про охорону культурної спадщини», згідно з якими кожна пам'ятка має свою цінність, яка обчислюється у гривнях.

За даними Рахункової палати, Києво-Печерська лавра провела грошову оцінку 60% своїх пам'яток, а Софія Київська - менше 13%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244