Кабінет Міністрів схвалив проект закону, розроблений Міністерством юстиції, щодо спрощення процедури припинення діяльності юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців шляхом обмеження максимального терміну заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи та фізичної особи-підприємця. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, розробляючи відповідний законопроект, Мін'юст виходив з того, що в даний час терміни заявлення кредиторами своїх вимог досить розтягнуті у часі. Зокрема, Цивільним кодексом визначено, що цей строк не може становити менше двох місяців з дня опублікування повідомлення про припинення суб'єкта господарювання і не може бути більше шести місяців для юридичних осіб, а для фізичної особи-підприємця - більше трьох.

Урядовим проектом закону передбачається зменшити максимальний термін подання кредиторами своїх вимог. Зокрема, встановити, що такий термін не може перевищувати трьох місяців з дня опублікування повідомлення про прийняття суб'єктами господарювання відповідного рішення щодо припинення.

Таким чином передбачається спростити обтяжливу процедуру припинення діяльності суб'єкта господарювання.

Також передбачається, що законодавче врегулювання цих строків стане додатковими заходами для зменшення корупційних проявів за рахунок виконання посадовими особами відповідних державних органів своїх повноважень у межах, встановлених законом. А також унеможливить тиск контролюючих органів на суб'єкти господарювання при проведенні перевірок, пов'язаних з припиненням суб'єкта господарювання.

Найближчим часом, за словами міністра юстиції, законопроект буде внесений на розгляд Верховної Ради України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179