Незважаючи на те, що Україна вже два роки живе за новим Податковим кодексом, у підприємців все ще виникає безліч питань. Про це повідомив перший віце-президент Асоціації платників податків України Василь Матійчик 31 січня у Вінниці під час семінару для платників податків, організованого АНУ. Про це повідомляє прес-служба організації.

Експерти серед головних проблем сучасної податкової системи виділяють її нестабільність і непередбачуваність, а також неефективну і надмірно витратну для держави і бізнесу систему адміністрування податків.

Наприклад, за приблизними підрахунками, ініціатива податкової служби щодо загального декларування доходів громадян, у разі її реалізації, торкнеться близько 30 млн українців (всього працездатного населення України і, можливо, значної частини пенсіонерів). Звичайно ж, зростуть і витрати на адміністрування цієї процедури. Тому, на думку АНУ, податкова обов'язково повинна винести цю ідею на широкомасштабне публічне обговорення та експертний аналіз.

«Непростою сьогодні виглядає ситуація зі сплатою авансових платежів з податку на прибуток підприємств. Підприємці зазначають, що вимоги до платників податків про необхідність сплати авансових внесків з податку на прибуток за наявності у них зайво сплачених сум (переплат) призведе до подальшого погіршення економічного стану суб'єктів господарювання. При цьому головними потерпілими від цих дій контролюючих органів є експортно-орієнтовані виробництва. Вони зазнають найбільших втрат», - вважають в АНУ.

Тому, як зазначив Матійчик, виникає необхідність введення механізму, який би дозволяв при сплаті розрахунку авансових платежів з податку на прибуток підприємств враховувати вже існуючі переплати з цього податку.

Іншою, не менш важливою проблемою є забезпечення нормативної стабільності, яка є однією із найважливіших умов зростання ділової активності та залучення в країну іноземного капіталу, додали в асоціації.

«Враховуючи досвід застосування норм Податкового кодексу, АНУ продовжує активно працювати над вдосконаленням податкового законодавства з метою спрощення процедур ведення бізнесу. Цей напрям роботи для організації є одним із пріоритетних», - зазначили у прес-службі.

Крім того, Асоціація у цьому році ініціює роботу щодо створення системи громадського контролю та моніторингу дій влади за витрачанням бюджетних коштів. В АНУ переконані, що податки повинні виконувати не тільки фіскальну, але й стимулюючу функцію, а платник податків повинен знати, куди витрачаються сплачені ним до бюджету кошти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229