Садиба Олександра Мурашка буде приведена у належний стан, а подальшу долю об'єктів культурної спадщини вирішать кияни. Про це у прямому ефірі телеканалу «Київ» розповів голова КМДА Олександр Попов.

«Тільки недавно міська влада отримала право повернути садибу у комунальну власність. Цьому передував цілий етап судових розглядів, який завершився на користь територіальної громади. Тепер будівлю необхідно реконструювати. Наприкінці лютого почнеться консервація і одночасно розробка проектної документації. Адже для виконання реставраційних робіт потрібен проект, який збереже архітектуру і зробить ці об'єкти придатними для подальшого використання», - цитує Попова прес-служба КМДА.

Він також зазначив, що садибу можуть передати у користування, наприклад, художникам.

Нагадаємо, що за позовами прокуратури Києва історичні пам'ятки були повернуті столичній громаді у травні 2012 року. Технічний стан будівель садиби значно погіршився за час перебування об'єктів у приватній власності. Для збереження пам'яток не вживалося жодних заходів, що фактично довело їх до аварійного стану.

Зазначимо, що будинки кінця XIX ст., у яких жив і працював відомий художник Олександр Мурашко, внесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, а також є пам'ятками історії, архітектури та містобудування місцевого значення.

Як повідомляв ForUm, прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу стосовно посадових осіб ТОВ «Пантеон-Інвест» і ТОВ «Вестіга» за умисне знищення історичної пам'ятки XIX століття - житлової садиби родини художників Мурашків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163