Кабінет Міністрів підтримав законопроект, розроблений Міністерством юстиції, про приведення положень Закону «Про судову експертизу» у відповідність із Законом України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», повідомили в прес-службі Міністерства юстиції України.

Зокрема, законопроектом передбачається запровадження обов'язкового стажування раз на три роки для всіх судових експертів, які не є працівниками спеціалізованих установ, незалежно від наявності у них наукових ступенів.

За словами профільного міністра Олександра Лавриновича, чинний Закон «Про судову експертизу» фактично встановлює привілей у проходженні стажування та підтвердженні рівня своїх професійних знань для фахівців, які не є працівниками державних спеціалізованих установ, але при цьому мають науковий ступінь.

На думку експертів Міністерства юстиції, така правова норма створює необґрунтовані привілеї щодо частини фахівців, які отримали кваліфікацію судового експерта і здійснюють експертну діяльність. На думку фахівців Мін'юсту, періодичне підтвердження рівня професійних знань для судекспертів, які не є працівниками спеціалізованих установ, це необхідність, яка не залежить від наявності наукових ступенів.

Крім того, така норма суперечить Закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», встановлюючи необґрунтовані привілеї для частини фахівців, які здійснюють незалежну експертну діяльність.

У зв'язку з цим, проектом закону пропонується встановити для фахівців, які не є працівниками державних спеціалізованих установ і отримали кваліфікацію судового експерта, незалежно від наявності наукового ступеня, загальну вимогу - один раз на три роки проходити стажування в державних спеціалізованих установах Міністерства юстиції України відповідно зі спеціальністю та підтверджувати рівень своїх професійних знань.

Найближчим часом законопроект буде винесений на розгляд Верховної Ради України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202