Поява у квітні 2012 р. і в січні 2013 р. «сенсаційних матеріалів» про переділ власності на Донбасі та вбивство Євгена Щербаня «донецькими» завжди співпадала з новим витком у справі щодо можливої ​​ участі у цьому вбивстві Юлії Тимошенко. Про це написав у своєму блозі на сайті «Української правди» історик і політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

На його думку, «матеріали із секретної теки МВС», що з’явилися на маловідомих інтернет-сайтах з подальшим поширенням по Мережі, може бути спеціальною інформаційною операцією, мета якої - максимально заплутати громадську думку, «вилити побільше ніяк не аргументованого компромату, у якому захлинеться наше суспільство, не відокремивши зерно від полови».

За словами Бондаренка, рік тому він писав матеріал про події 1996 року, у тому числі, і про ймовірний зв'язок з цим убивством Павла Лазаренка та осіб, які входили у його орбіту впливу.

«Ця думка ґрунтувалася не тільки на фактах, які були відомі на той час слідству (свідчення, переказ грошей із фірм, близьких до Лазаренка і ЄЕСУ), але також на відомому принципі: Is fecit, qui prodest - це зробив той, кому вигідно. Конфлікт Євгена Щербаня з ЄЕСУ, зокрема, щодо поставок газу на донецькі підприємства та прийняте розпорядження голови Донецької облдержадміністрації №71 від 12.02.1996 р., яке перекриває доступ ЄЕСУ на підприємства Донбасу, виглядає, погодьтеся, вагомим мотивом для злочину», - стверджує політолог.

Однак через два тижні після цієї публікації в Інтернеті були опубліковані резонансні історії про переділ майна на Донбасі, з фотографіями, на яких «збігалися не тільки особи колишніх бандитів і нинішніх депутатів, але навіть їхні краватки, що наводило на певні підозри». Як пише Бондаренко, «автора цих статей, як і мене, хвилювало питання «Кому це вигідно?» І дійсно, автор правий: частина бізнесу вбитого Щербаня пізніше була включена в імперії відомих у даний момент людей. Але про що свідчить цей факт? А ні про що! Адже з таким же успіхом можна, наприклад, звинуватити Ліндона Джонсона в убивстві Джона Кеннеді. Адже Джонсон теж певною мірою виграв від цієї трагедії, ставши наступним президентом США. Але це зовсім не означає, що він хотів і готував цю трагедію».

Через дев'ять місяців ті ж матеріали, але трохи відредаговані, отримали нове народження у медіапросторі. «Але що цікаво, кожна поява цієї таємничої теки - і в квітні 2012 року, і в січні 2013 року - дуже підозріло збігається з кожним новим витком у справі щодо можливої ​​ участі Юлії Тимошенко в убивстві Євгена Щербаня. Відповідно, виникає питання: чи не є ці статті, а також ця підозріла тека з МВС частиною інформаційної спецоперації, у якій за відсутності інших альтернатив було вирішено задіяти ще торішні, вже використані, боєприпаси», - підсумовує політолог.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

378