В України різко зросла потреба в зовнішньому кредитуванні. Про це в інтерв'ю «Німецькій хвилі» заявив представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Макс Альєр.

За його словами, світова економічна кон'юнктура вплинула на економіку України, що призвело до зниження темпів зростання економіки, зменшення обсягів експорту та зниження державних доходів. «У результаті, різко зросла потреба в зовнішньому кредитуванні та пошуках нових джерел надходжень коштів до бюджету», - зазначив Альєр.

За його словами, щоб виправити цю ситуацію, необхідно прийняти конкретні заходи, а також створити умови для економічного зростання, що є основним завданням для України. «За великим рахунком, ми говоримо про ті вимоги, які були названі в попередній програмі МВФ», - зазначив представник МВФ.

«Рішення про те, чи надамо ми допомогу Україні, залежатиме від економічної ситуації в країні, а також від того, чи виконає українська влада наші вимоги у сфері економіки», - додав він.

Нагадаємо, у 2010 році Україна і МВФ схвалили програму співпраці stand-by загальним обсягом 15,5 млрд доларів з метою реалізації реформ в Україні. Влітку 2010 року Україна отримала від МВФ перший транш у розмірі 1,89 млрд доларів. У грудні 2010 року був виділений другий транш у розмірі близько 1,5 млрд доларів. Після цього виділення коштів за програмою було заморожено через невиконання Україною низки взятих на себе зобов'язань, зокрема щодо підвищення тарифів на газ і теплопостачання для населення.

29 січня 2013 р. місія Міжнародного валютного фонду прибула з візитом в Україну і перебуватиме в країні до 12 лютого.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261