У штаті Флорида відбувся запуск ракети-носія Atlas-5 з комунікаційним супутником нового покоління TDRS-K, який використовуватиметься в системі стеження і передачі даних NASA.
 
Ракета стартувала з космодрому на мисі Канаверал у середу о 20.48 за часом Східного узбережжя США.
 
Виводити космічний апарат на орбіту було довірено компанії United Launch Alliance - спільному підприємству американських корпорацій Boeing і Lockheed Martin. Супутник укладений у спеціальну капсулу у верхній частині носія, в першому ступені якої встановлений російський ракетний двигун РД-180 НВО «Енергомаш».
 
Приблизно через півтори години після запуску TDRS-K виведений на геостаціонарну перехідну орбіту, звідки через десять днів маневрування він, як очікується, переміститься на кругову орбіту висотою близько 36 тис. км. Потім фахівці проведуть тестування апарату і, якщо воно пройде успішно, він заступить на службу NASA.
 

Розробка глобальної Супутникової системи стеження і передачі даних NASA була завершена у 1973 році, а перший супутник зв'язку в рамках цієї системи - TDRS-A - був виведений на орбіту через десять років. Зараз флот зв'язку NASA включає сім діючих апаратів. Найстаріший з них був виведений на орбіту у 1988 році. Останній запуск відбувся у 2002 році, передає «ІТАР-ТАРС».

NASA використовує ці апарати, в першу чергу, для зв'язку з Міжнародною космічною станцією (МКС), а також з більшістю наукових апаратів на навколоземній орбіті. Зокрема, через систему цих супутників передаються і зображення космосу, що одержуються телескопом "Хаббл", а також дані з метеорологічних супутників.

Запущений у середу апарат - перший з трьох комунікаційних супутників нового покоління, за допомогою яких NASA планує оновити застарілу мережу зв'язку. Термін експлуатації TDRS-K розрахований на мінімум 15 років. Запустити другий апарат планується через рік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276