Президент США Барак Обама планує через главу ради з національної безпеки Тома Донілона передати Володимиру Путіну лист, в якому, ймовірно, будуть викладені пропозиції про договір щодо американської протиракетної оборони.

Про це йдеться в документі, опублікованому на сайті журналу Foreign Policy. Також, зазначено в документі, в листі містяться плани США щодо подальшого скорочення своїх озброєнь.

Документ являє собою лист конгресмена Майка Роджерса на ім'я віце-президента США Джо Байдена, датований 30 січня 2013 року. У ньому конгресмен просить віце-президента запевнити його, що позиція керівництва країни не змінилася з 2002 року і що будь-які значні рішення в області озброєнь будуть прийматися за погодженням із Сенатом.

«Я прошу, щоб ви закликали президента переконатися, що Конгрес повністю проінформований про пропозиції у сфері озброєння, що витікають з Росії або спрямовані до неї, і щоб ви доручили Донілону надати текст вищеназваного листа Конгресові після повернення з Росії», - пише Роджерс.

За словами конгресмена, переговори Донілона в Москві повинні відбутися у лютому. Також він згадує «неоголошені» переговори самого Байдена з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, які повинні відбутися на початку лютого в Мюнхені.

Як наголошується в блозі The Cable на сайті Foreign Policy, неясно, про які саме типи зброї США вестиме переговори з Росією. Адміністрація США, за деякими даними, готова обговорювати стратегічні розгорнуті і нерозгорнуті ядерні боєзаряди, тактичну ядерну зброю і систему ПРО, пише «Lenta.ru».

Навесні 2010 року Росія і США підписали договір СНО-3, який набув чинності у лютому 2011 року. Він обмежує кількість розгорнутих ядерних боєзарядів кожною зі сторін 1550 одиницями. До цього між двома країнами вже діяли договори СНО-1 (він закінчився у 2009 році) і СНП (закінчився у 2012 році).

Розгортання системи ПРО в Європі - одне з найбільш гострих питань у російсько-американських відносинах. У травні 2012 року очікувалося, що країни обговорять цій питання на саміті «Великої вісімки», проте повноцінні переговори тоді не відбулися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182