Учора, 30 січня, під головуванням віце-прем'єр-міністра України Костянтина Грищенка відбулася нарада з питань фінансування протитуберкульозних установ, повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра.

У нараді взяли участь представники Міністерства охорони здоров'я, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, Міністерства фінансів і Департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації.

Під час наради Грищенко відмітив важливість комплексного підходу до вирішення проблем, пов'язаних з функціонуванням протитуберкульозних закладів і дав відповідні доручення. «Ситуація, за якої в Києві матеріально-технічний стан протитуберкульозних закладів є одним з найгірших в країні, є неприйнятною. Доручаю спільно Міністерству охорони здоров'я і Департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації невідкладно опрацювати питання фінансування та роботи київських протитуберкульозних закладів і надати Кабінету Міністрів пропозиції щодо вирішення існуючих проблемних питань», - зазначив Грищенко.

Директор Департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації Віталій Мохорєв докладно поінформував віце-прем'єр-міністра про ситуацію з київськими протитуберкульозними установами. «Переважній більшості протитуберкульозних закладів столиці кілька десятків років. Тільки з 2011 року на потреби галузі розпочато виділення коштів з бюджету. Так, протягом 2011 і 2012 років капітальні вливання на зміцнення матеріально-технічного потенціалу галузі дорівнювали 250 млн грн. У січні цього року глава КМДА Олександр Попов відвідав Київську міську туберкульозну лікарню №2 в Гостомелі, після чого було прийнято рішення виділити з міського бюджету кошти в обсязі 48 млн грн для проведення ремонту з введенням у дію в 2013 році корпусу для лікування відкритих форм туберкульозу легень», - зазначив Мохорєв.

У свою чергу голова Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна запевнила у забезпеченості протитуберкульозних установ необхідними лікарськими засобами. «Установи були і будуть забезпечені ліками й витратними матеріалами в повному обсязі. Торік було закуплено препаратів на загальну суму 6,5 млн грн. Затверджені всі необхідні стандарти для лікування», - зазначила вона.

Грищенко висловив переконання, що для ефективної роботи українських протитуберкульозних установ до вирішення існуючих проблем необхідно підходити системно. «Причетні Міністерства і відомства повинні ретельно проаналізувати ситуацію і виробити пропозиції щодо усунення існуючих недоліків. Необхідно розібратися з фінансуванням, виробити графік вирішення існуючих проблем протитуберкульозних установ. Необхідно більш активно використовувати діагностичні засоби для виявлення туберкульозу на ранніх стадіях й ефективно використовувати можливості протитуберкульозних санаторіїв», - підкреслив Грищенко.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221