Незважаючи на те, що таке захворювання як інсульт добре вивчено вченими-медиками, ця недуга як і раніше продовжує вражати населення. За даними фахівців Міністерства охорони здоров'я України, загальна кількість хворих гіпертонією в нашій державі становить дванадцять мільйонів осіб. Щорічно більше ста тисяч українців переносять інсульт. Медики зазначають, що передбачити на ранній стадії цю хворобу практично неможливо, тому в даному випадку необхідно працювати на профілактику. Тому населення має більше уваги приділяти своєму здоров'ю.

Чого ж варто дотримуватися людям, які схильні до інсультів, чи може це захворювання бути спадковим і які програми існують в Україні щодо запобігання даної хвороби? За відповідями на ці та низку інших запитань ForUm звернувся до головного терапевта Міністерства охорони здоров'я України, члена-кореспондента НАМН України, доктора медичних наук, професора Василя Нетяженка.

- Який на сьогодні рівень захворюваності інсультом в Україні?

- Загальна кількість хворих гіпертонією в нашій державі складає 12 мільйонів осіб. З них щорічно реєструється близько 110 тисяч випадків захворювання інсультом. Можу зазначити, що за останні десять років кількість хворих цією недугою зменшилася на 20 тисяч людей. І якщо раніше їх реєструвалося 130 тисяч, то тепер 105 тисяч. Але в той же час для країни з 46-мільйонним населенням це досить низький рівень зменшення захворюваності. І, можливо, певна частина цих пацієнтів просто невірно діагностується. Але останнім часом кількість хворих на інсульт знову зросла.

- З чим це пов'язано?

- У більшості випадків - це наслідки того, що українці не стежать за своїм здоров'ям, зокрема, не контролюють свій артеріальний тиск. Згідно зі статистикою, тільки 60% дорослого населення знають, що у них підвищений тиск, решта 40% не знають, тому що ніколи його навіть не вимірювали. Адже в більшості випадків робить згубний вплив на здоров'я, а також викликає ускладнення у вигляді інсульту саме несвоєчасне лікування артеріальної гіпертензії (стійкого підвищення артеріального тиску. - Ред.). Звідси випливає ще одна проблема - пізнє звернення пацієнтів за допомогою до медиків.

Якщо ми профілактичними заходами зменшимо середній рівень артеріального тиску населення, наприклад, зі 160 до рівня 140 мм.рт.ст., то кількість інсультів зменшиться на 38%, а якщо до 120, то кількість інсультів зменшиться на 50%.

- Що може самостійно вжити звичайна людина для профілактики захворювання?

- Все дуже просто. По-перше, повторюся, необхідно стежити за своїм тиском. По-друге, варто приділити увагу своєму харчуванню. Воно має бути збалансованим: менше мучного, картоплі. Більше овочів і фруктів. І по-третє, не заважало б звертати увагу на кількість уживаного спиртного. Наприклад, хворому гіпертонією можна зрідка випити не більше 50 мл горілки. Усе, що понад цю норму, на організмі відіб'ється згубно. Є багато літератури, в якій йдеться про те, що, наприклад, червоне вино допомагає знизити фактор ризику, але можу вам сказати, що це абсолютно не доведена база. Алкоголь може заспокоювати, розслабляти людину. Не більше...

Крім того, люди повинні контролювати масу тіла, помірно займатися фізичною працею, не курити. Якщо людина всього цього дотримуватиметься, то у нас середня тривалість життя збільшиться на 15 років.

- Василю Захаровичу, зараз часто в соціальних мережах можна побачити повідомлення з цілим переліком передінсультних симптомів. Скажіть, чи легко розпізнати, що незабаром у людини може статися інсульт?

- Я хочу сказати, що немає такого поняття як «перші симптоми інсульту». Ось це якраз і є величезною проблемою. Спрогнозувати, що незабаром у хворого може трапитися інсульт, дуже складно.

Це можливо тільки в тих випадках, коли людині далеко за 65 років, коли вона не контролює свій артеріальний тиск, хоча вже давно потрібно було пролікуватися, а також, коли у пацієнта є надмірна вага і підвищений рівень цукру в крові. Але, знову-таки, в подібних випадках можна говорити тільки про те, що у пацієнта є схильність до захворювання інсультом. Але при цьому у нього є така ж схильність і до інфаркту.

Так що з'ясувати з точністю до двох тижнів, що у хворого буде інсульт, не можна. Ось при інфаркті міокарда - там можна. У даному випадку у людини виникає спочатку біль під час ходьби, вона не може спокійно, без задишки пройти 300-400 метрів. При інсульті ж такого не спостерігається. Людина може ходити й абсолютно не відчувати, що хвороба потихеньку підступає.

- Інсульт - це діагноз на все життя?

- На жаль, так. Після інсульту залишається джерело пошкодження в структурах головного мозку, але досить часто спостерігається повне відновлення всіх функцій і перенесений інсульт вимагає постійних профілактичних заходів. Часом люди звертаються до лікарні, перенісши вже не перший інсульт, хоча раніше навіть не здогадувалися, що вперше перенесли його, як мовиться, на ногах. Ось ця цифра 110 тисяч осіб, про яку я говорив раніше, - це, так би мовити, «грубі» інсульти, з якими люди звертаються за медичною допомогою. А крім цього серед інсультів є ще одна форма - так звана транзиторна ішемічна атака, коли у людини спостерігається хиткість ходи і часто виникає головний біль. Вона ж не звертає належної уваги на такий стан.

- А чи може це захворювання бути спадковим?

- Як правило, ні, але в сім'ях, де батьки або близькі родичі страждали на підвищений артеріальний тиск, були інфаркти міокарда або інсульт, ці пацієнти відносяться до групи підвищеного ризику.

- Ви говорили про те, що часто пацієнти до останнього тягнуть з візитом до лікаря. Яким чином сьогодні можна стимулювати людей активізуватися і впритул зайнятися своїм здоров'ям?

- Перш за все, необхідно, щоб у суспільстві сформувалося розуміння того, що кожний відповідає не тільки за своє здоров'я, але і за здоров'я оточуючих: батьків, бабусь, дідусів. Потрібно залучати до цього молодь. Ось, наприклад, є студентська ініціатива, яку запропонувала Вінницька область: на канікулах майбутні випускники медичних навчальних закладів повинні виміряти тиск своїм родичам, знайомим, сусідам; визначити серед них ту категорію, у якій підвищений артеріальний тиск, і відправити їх до дільничного лікаря. Таку практику необхідно вводити, адже часом ці, здавалося б, елементарні речі люди самі не роблять.

Необхідно підвищувати рівень обізнаності населення про наслідки, які можуть виникнути, якщо не лікувати артеріальну гіпертензію. Адже проблеми виникають не тільки у тих, хто впродовж тривалого періоду просто не стежив за своїм тиском, але й у тих, хто звернув увагу на своє нездужання, пролікувався місяць, тиск тимчасово стабілізувався, і людина закинула подальше лікування в довгий ящик. Багато починають говорити про те, що вся хімічна структура препаратів не допомагає, а навпаки, має «купу» побічних ефектів.

З метою підвищення рівня обізнаності пацієнтів про серцево-судинні захворювання і необхідності їх запобігання ми зараз спеціально видаємо пам'ятки, які повинні бути в кожній лікарні, Центрі здоров'я.

- А які програми діють в Україні з профілактики і попередження артеріальної гіпертензії?

- Торік стартував пілотний проект з артеріальної гіпертензії, за який я відповідаю. Відповідно до його положень, у кожному обласному центрі, в кожному селі почалася боротьба з цією хворобою. Людина може прийти до лікаря, зміряти тиск, лікар випише спеціальний пільговий рецепт і переважно безкоштовно або з дуже маленькою доплатою пацієнт отримує можливість пройти щомісячний курс лікування.

Даний проект дозволить задовольнити потреби пацієнтів різних соціальних категорій: і соціально незахищених, і тих, хто може придбати дорогий препарат. Постановою Кабінету Міністрів України, яка була затверджена торік, передбачено визначення так званих референтних цін на ліки для гіпертоніків. Передбачається, що компенсація держави на ці препарати буде саме в рамках цих усереднених цін. І тоді, наприклад, якщо препарат на місяць обходиться хворому в 10-12 гривень, то за виписаним лікарем рецептом нашому пацієнтові він буде виданий в аптеці абсолютно безкоштовно. У нього просто заберуть цей пільговий рецепт, який передбачений у подальшому для статистичного і фінансового звіту.
 
Якщо пацієнт говорить, що він звик до більш дорогого препарату, він повинен буде заплатити різницю між цією усередненою ціною і максимальною ціною ліків.

До цього пілотного проекту включені сім молекул антигіпертензивних препаратів, які найширше застосовуються в лікуванні артеріальної гіпертензії.

- А фінансування забезпечується без перебоїв?

- Торік були виділені гроші на цей проект. Кожна область отримала фінансову підтримку цього проекту, що триватиме і цього року.

- Які програми зараз діють саме щодо зниження рівня захворюваності інсультом?

- Ми зараз дуже активно працюємо над тим, щоб запобігти розвитку інсульту. Міністерством охорони здоров'я розроблено і затверджено керівництво. Це фактично велика книга, в якій для лікаря написано все: що таке інсульт, як з ним боротися? Крім цього, є ще протокол. Кожен лікар повинен бути ознайомлений з цим протоколом. У ньому прописано, що повинен робити лікар сімейної медицини або первинної ланки, що повинен робити інший фахівець. Таким чином, ми будемо намагатися поліпшити ситуацію.

Крім того, ми розробляємо позиції надання невідкладної медичної допомоги. Створюються спеціальні інсультні центри, що є у великих містах, а іноді і у великих районних центрах.

- Чи існують пункти консультації для людей, які страждають гіпертонією?

- Так, є гаряча лінія з артеріальної гіпертензії. Вона працює в державному варіанті практично в кожному обласному управлінні охорони здоров'я і в Міністерстві охорони здоров'я. На гарячу лінію можна телефонувати в будь-який час. Там дадуть вичерпну відповідь.

Бережіть себе і своє здоров'я. Пам'ятайте, що воно - основа вашого життя. Проблеми зникають, а постійні хвилювання в подальшому можуть відгукнутися. Своєчасність важлива не тільки в робочих справах, але і в питаннях, що стосуються здоров'я. Якщо ви відчуваєте якесь нездужання, не варто відкладати похід до лікаря «на потім», щоб не доводити себе до стану, коли кожна хвилина буде на рахунку. Будьте здорові!

Для довідки:

За останні 5 років кількість людей із захворюваннями системи кровообігу зросла на 8,5%.
Кількість людей в Україні, які страждали захворюванням кровообігу у 2011 році склала 26 431 000 осіб або 57967,2 (на 100 тисяч населення).

Кількість людей з хворобами системи кровообігу, зареєстрованими вперше в житті (захворюваність) має тенденцію до незначного зниження (на 1,9%) і склала у 2011 році 2346000 або 5145,2 (на 100 тисяч населення).

У 2011 році зареєстровано хворих з інфарктом міокарда 49978 або 132,9 (на 100 тисяч дорослого населення). За останні 5 років захворюваність інфарктом міокарда зросла на 2,5%.
 
У 2011 році в Україні зареєстровано 110753 випадків інсультів серед дорослого населення, що становило 294,6 (на 100 тисяч дорослого населення). За останні 5 років відбулося зростання захворюваності на 5,9%.
 
Серед причин смерті хвороби системи кровообігу займають перше місце і склали у 2011 році 63% від усіх померлих.

Тетяна Мацур,


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1521