Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пропонує нараховувати пеню в розмірі 0,1% суми боргу за кожен день прострочення плати за ЖКП.

Текст відповідного законопроекту «Про внесення зміни до статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» про нарахування пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» опубліковано на офіційному сайті Мінрегіону.

Зокрема, пропонується встановити, що у разі несвоєчасного внесення плати за житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний буде платити пеню в розмірі 0,1% суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100% суми боргу.

Нарахування пені починатиметься з дня, наступного за останнім днем ​​граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Граничним терміном внесення плати за житлово-комунальні послуги є 20 число місяця, наступного за розрахунковим.

При цьому законопроектом передбачається, що порядок нарахування і стягнення пені затверджуватиметься центральним органам виконавчої влади, що формує і забезпечує реалізацію державної політики у сфері житлово-комунального господарства та енергетики.

«Метою законопроекту є врегулювання на законодавчому рівні питань розміру пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги та умов її нарахування і стягнення», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, мораторій на нарахування пені з комунальних заборгованостей, що діє з 1996 року, завершив свою дію з січня минулого року, проте сума пені законодавчо досі не була визначена.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

340