Останнім часом проблема кіберзлочинності набула глобального масштабу, а збитки від діяльності кібершахраїв досягли десятків мільярдів доларів. Про це, як повідомили ForUm'у в прес-службі Незалежної асоціації банків України, заявив виконавчий директор НАБУ Сергій Мамедов.

За його словами, для протистояння кібершахраїв створюються спеціальні підрозділи і структури. Їхні повноваження постійно розширюють, а технічні можливості підсилюють. Останній приклад - Європейський центр боротьби з кіберзлочинністю, який запрацював на початку 2013 року.

«В Україні зі зростанням обсягів безготівкових розрахунків зростає і кількість постраждалих від кібершахраїв. За даними НБУ, у 2011 році кількість протиправних операцій за платіжними картками українських банків підскочила до 7,6 тис. у порівнянні з 2,9 тис. роком раніше. Обсяг неправомірно списаних коштів збільшився майже в півтора рази - з 6,3 млн до 9,1 млн. грн. І це тільки офіційна статистика, до того ж за 2011 рік», - сказав він.

Мамедов зазначив, що зусиль СБУ і МВС в особі Управління по боротьбі з кіберзлочинністю і кібершахраями недостатньо.

За його словами, банки, які разом зі своїми клієнтами стали головними «жертвами» кібершахраїв, теж змушені приділяти цьому питанню все більше уваги. Тому природно, що саме фінансові установи зараз виходять з ініціативою активізувати і посилити боротьбу проти кіберзлочинців.

«НАБУ планує запропонувати комплекс системних заходів за участю Національного банку України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної Академії МВС України та інших партнерів, які допоможуть убезпечити гроші українців. Це національна кампанія «Протидія кіберзлочинності», - повідомив Мамедов.

Зокрема, НАБУ пропонує створити єдину систему обміну інформацією про випадки кіберзлочинів під егідою НБУ. Туди стікатимуться всі дані про такі порушення від фінансово-кредитних установ. На основі їхніх даних можна створювати інформаційні бази з «чорними списками».

Також НАБУ спільно з Національною Академією МВС України та Управлінням по боротьбі з кіберзлочинністю організують курси навчання для співробітників служб безпеки банків.

Буде запущений сайт «Антикібер», який акумулюватиме максимальну кількість інформації про злочини і буде орієнтований насамперед на користувачів фінансових послуг.

НАБУ спільно з партнерами пропонує вдосконалювати українське законодавство у сфері боротьби з кіберзлочинністю і виходити із загальними пропозиціями на Національний банк України, який має право законодавчої ініціативи. «Традиційно для України саме недосконалість законів є головною перешкодою на шляху боротьби з негативними явищами. Зволікання з вирішенням цього питання - це гроші українців», - зазначив Мамедов.

Крім того, планується активізація співпраці з Національним технічним університетом «Київська політехніка» для стимулювання створення інноваційних проектів у сфері ІТ-технологій, зокрема в галузі інформаційної та кібернетичної безпеки банків.

У НАБУ переконані, що при комплексному підході всіх зацікавлених сторін вдасться значно ефективніше боротися з кібершахраями.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

523