Леся Гонгадзе, мати журналіста Георгія Гонгадзе, має намір просити суд зобов'язати українську владу спростувати звинувачення на адресу її сина про те, що той брав участь як найманець у бойових діях під час грузинсько-абхазького конфлікту у 1993 році. Про це вона заявила в інтерв'ю «Німецькій Хвилі».

«Я вже півроку звертаюся і прошу Генпрокуратуру надати мені безкоштовного державного адвоката, який би міг представляти мої інтереси у суді. Мова йде про те, що високопоставлені посадові особи МВС на своїх брифінгах відразу після зникнення Гії, висуваючи версії вбивства, «зробили» з нього військового найманця, афериста з боргами, мало не вбивцю. За ці слова треба відповідати», - зазначила Гонгадзе.

Вона підкреслила, що всі ці висловлювання у 2000 році були оприлюднені одразу у кількох друкованих ЗМІ з посиланням на Миколу Джигу, який обіймав у той час посаду першого заступника міністра внутрішніх справ.

Гонгадзе зазначила, що її пенсії не вистачає, щоб оплатити послуги приватного адвоката, тому просить державного.

За її словами, у неї є докази того, що її син працював у Грузії журналістом, а не найманцем. «У минулому році у Грузії я знайшла документ, точніше, офіційний лист від міністерства оборони Грузії до коменданта аеропорту Тбілісі з проханням посприяти журналісту Георгію Гонгадзе потрапити на місце бойових дій - місто Сухумі. Цей документ, який я офіційно переклала, підтверджує, що мій син був на війні не як найманець, а як журналіст», - підсумувала Гонгадзе.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 29 січня 2013 року засудив екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним в убивстві Гонгадзе. Пукач позбавлений звання генерал-лейтенанта, а також зобов'язаний виплатити Гонгадзе 500 тис.грн, а також 100 тис.грн журналісту Олексію Подольському.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

540