Україна виконує всі умови газових контрактів з Росією. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу у Кабінеті Міністрів заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

Відповідаючи на запитання про виставлення «Газпромом» рахунку за недобір газу в 2012 році, він заявив: «Насправді ніякого конфлікту між компаніями НАК «Нафтогаз України» і «Газпром» не існує. Йде юридична процедура. Так, це малоприємний факт, але треба ставитися до нього з розумінням».

Міністр підкреслив, що не варто пов'язувати виставлення рахунку «Газпромом» і підписання Україною угоди з компанією Shell на розробку Юзівської ділянки для видобутку сланцевого газу. «Рахунок був виставлений до підписання, тому не треба розкручувати цю карту», ​​ - заявив він.

Ставицький сподівається, що це питання буде вирішене позитивно.

Нагадаємо, 26 січня НАК «Нафтогаз України» підтвердив, що «Газпром» виставив рахунок на 7 мільярдів доларів за газ, який Україна не закуповувала в 2012 році.

«Нафтогаз» заявляє, що неодноразово інформував «Газпром» про скорочення обсягів закупівлі газу у 2012 році, і зазначає, що це можна перевірити ще на сайті «Нафтогазу». Компанія повідомляє, що у травні 2012 року було зроблено кілька заяв з цього приводу.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Україна за підсумками 2012 року скоротила імпорт газу в порівнянні з 2011 роком на 26,5% - до 32,939 млрд.куб.м.

Контракт «Газпрому» і «Нафтогазу» містить умову «бери або плати», яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за договором. Виходячи із річного контрактного обсягу на 2012 рік у 52 млрд.куб.м, Україна повинна була б сплатити не менше 41,6 млрд.куб.м газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

302