Свята закінчилися, канікули – теж. Для випускників одинадцятих класів, які бажають отримати вищу освіту, почався зворотний відлік до складання зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) – реєстрація на нього вже почалася. Як не пропустити свій шанс скласти ЗНО і що нового чекає абітурієнтів-2013, розбирався ForUm.

Без реєстрації – нікуди

Перший крок до складання ЗНО-2013 – це реєстрація. Почалася вона 4 січня і триватиме по 5 березня ц.р. Оформити заявку нескладно. Завантажити програму створення заяви-реєстраційної картки особи, яка бажає пройти зовнішнє незалежне оцінювання у 2013 році, можна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, або звернувшись особисто до регіонального центру. В УЦОЯО радять відправляти документи поштою, причому краще цінним листом.

Сформувати заяву-реєстраційну картку можна самостійно, скориставшись програмою або звернувшись за допомогою до працівника пункту реєстрації чи за телефонами, вказаними на сайтах УЦОЯО та Міносвіти. Визначтеся, з яких предметів хочете здати тести. Їх повинно бути не більше чотирьох. З іноземних мов доведеться вибрати тільки одну. Потрібно підготувати і необхідні для реєстрації документи і матеріали.

Вам знадобиться копія паспорта (сторінки з фотографією, прізвищем, ім'ям, по батькові та датою народження). Якщо станом на 1 вересня 2012 року абітурієнту не виповнилося шістнадцять років і, відповідно, паспорта немає – зробіть копію свідоцтва про народження.

Необхідна й копія документа про повну загальну середню освіту. Якщо Ви такого документа ще не маєте, але ви здобудете повну загальну середню освіту у 2013 році, то подайте довідку з навчального закладу за формою, розробленою Українським центром оцінювання якості освіти. А також дві ідентичні фотокартки 3х4 см.

Якщо ж за релігійними переконаннями ви не можете взяти участі у тестуванні з окремих предметів, яке проводиться у суботу, – не біда. Ви зможете зробити це на додатковій сесії з 4 по 11 липня 2013 року. Але щоб скористатися таким правом, потрібно подати заяву на ім'я директора регіонального Центру оцінювання якості освіти.

Підтвердженням факту реєстрації для участі у зовнішньому оцінюванні є Сертифікат, який повинен прийти поштою рекомендованим листом разом із реєстраційною карткою абітурієнта, інформаційним бюлетенем. У документах важливо вказати реальне місце проживання: коли фактична адреса не збігається з реєстрацією, з абітурієнтом складно зв'язатися, підтвердження реєстрації можуть відправити не туди.

Якщо через 2-3 тижні після відправлення пакета документів ви не отримали відповіді, зв'яжіться з Центром, дізнайтеся, чи дійшов лист, чи не загубився. Якщо ж ви отримаєте повідомлення про відмову у реєстрації або у вас виникне необхідність змінити список предметів ЗНО, виправити особисті дані, зможете зробити це до 19 березня.

Як пояснила голова Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ірина Зайцева, дуже важливо зареєструватися на ЗНО своєчасно. «Люди часто запитують, що можна зробити, якщо не встиг до 5 березня. Відповім: нічого, на жаль. По завершенні реєстрації ми закриваємо базу даних, і будь-яке втручання у неї – це не що інше, як хакерство. Цим ніхто займатися не буде», - зазначила вона.

Увага, ЗНО починається!

Якщо підрахувати всі предмети, за якими абітурієнт може пройти ЗНО, то їх сьогодні 14.

Розпочнеться все з генеральної репетиції – пробного добровільного (необов’язкового!) складання тестів. Всі бажаючі попрацювати у «тестовому режимі» зможуть зробити це у дві останні суботи березня: 23-го і 30-го числа. За словами Зайцевої, підтвердили готовність пройти оцінювання близько 160 тисяч чоловік. На ньому можна буде не тільки вирішити типові завдання, але й розпитати викладача про все, що цікавить. Правда, реєстрація на генрепетицію закрита у листопаді 2012 року. І, як кажуть, хто не встиг записатися – той запізнився. Піде відразу на основні іспити.

Перший тест основного ЗНО відбудеться 3 червня. Абітурієнти першою складатимуть хімію. І, як пояснила Зайцева, хімія відкриває ЗНО навмисне: «У позаминулому році ЗНО починалося тестом з української мови та літератури. На жаль, було багато запізнень. У минулому ж році ми почали теж з хімії. І вчителі висловили думку, що це добре, оскільки, склавши його, людина збирається, і на другий-третій тести приходить вчасно».

Решта предметів розташовані у графіку так:

- 5-6 червня – українська мова та література;

- 8 червня – іноземні мови (німецька, англійська, французька, іспанська);

- 10 червня – російська мова;

- 12-13 червня – математика;

- 15 червня – географія,

- 17 червня – всесвітня історія,

- 19,20 червня – історія України,

- 22 червня – фізика,

- 25 червня – біологія.

- 27 червня – зарубіжна література.

Дізнатися про свої бали можна буде до 7 липня. А додаткова сесія відбудеться з 4 по 11 липня, результати щодо неї оголосять 17 липня. І цілий місяць виділений на подання документів до вишів: їх прийматимуть з 1 по 31 липня ц.р.

ЗНО-2013: а що нового?

Як стверджує Зайцева, кардинально для абітурієнтів нічого не змінюється. Єдине: люди, які вирішили скористатися правом скласти ЗНО рідною мовою або мовою навчання, отримають тільки один тестовий зошит – український варіант їм не видадуть.

«Тести можна виконувати не тільки українською, але й ще шістьма мовами: польською, російською, угорською, молдавською, румунською та кримськотатарською. І цими мовами при бажанні абітурієнта, зазначеному при реєстрації, ми перекладаємо тести. Торік ми видавали по два зошити: тест українською і обраною мовою. Цього року – тільки однією. У минулому у нас цим правом користувалися жартівники. Наприклад, один хлопець із Дніпропетровської області замовив три тести різними мовами: математику – угорською, фізику – польською, і ще один тест – кримськотатарською. Аргументував він це бажанням себе перевірити. Але така «перевірка» державі дорого коштує. Адже навіть якщо одна людина замовить тест іншою мовою, ми здійснимо її бажання. Але це дорого. У минулому році на переклад ми витратили близько 64 тис. грн», - розповіла Зайцева і додала, що абітурієнтам зошити видаватимуться безкоштовно, але якщо хто захоче пожартувати, повинен розуміти, що страховки українською мовою у нього не буде.

Крім цього, у тестах з історії України та з фізики скоротилася кількість завдань. Із них пропали питання, відповіді на які можна було вгадати. Зокрема, у тестах з історії України та всесвітньої історії зменшено кількість завдань – з 60 до 55. Правда, і час на їхнє проходження скоротився зі 150 до 135 хвилин. А ось з фізики хоч завдань і стало на 2 менше (34 замість 36), час на їхнє виконання залишається попереднім – 180 хвилин. Зайцева також повідомила, що певні зміни торкнулися і тестів з іноземних мов. «Для підвищення точності вимірювання критерії оцінювання власного висловлювання з іноземних мов піддалися змінам як у своїй структурі, так і в системі оцінювання. Наприклад, кількість комунікативних ситуацій зменшено з 4 до 3. Вилучено критерій оцінювання «Логічність і послідовність викладу». Переглянута система оцінювання власного висловлювання за критеріями «Лексика і граматика»

Дещо змінилися і критерії оцінювання. За словами Зайцевої, це стосується завдань відкритого типу, які припускають відповідь власним висловом:

«Для підвищення точності вимірювання за рахунок вдосконалення критеріїв оцінювання власного висловлювання у тестах з української мови і літератури, а також російської мови переглянута система оцінювання за критеріями 6а (орфографія і пунктуація), 6б (лексика, граматика і стилістика) – встановлені нові інтервали кількості помилок і балів (0 - 4 замість 0 - 6), які виставляються під час оцінювання мовного оформлення власного висловлювання. Сподіваємося, що такі зміни у критеріях оцінювання з української, російської та іноземної мов дадуть можливість підвищити якість перевірки бланків Б. Зменшено кількість завдань у тестах з історії України та всесвітньої історії – з 60 до 55. Відповідно, і часу на їх виконання буде відведено менше – 135 хвилин замість 150», - зазначила Зайцева і додала, що також буде встановлено нові інтервали кількості помилок і балів: 0 - 2 замість 0 - 3, що виставлять під час оцінювання мовного оформлення власного висловлювання .

Але, як і колись, правильність відповідей будуть перевіряти не у центрі, де проводилося тестування, а в іншому регіоні країни: якщо тест виконаний у Дніпропетровську, то перевіряти його будуть, можливо, у Львові, можливо у Сімферополі, але ніяк не у Дніпропетровську».

Нововведення грядуть і у забезпеченні чесності проходження тестів. За інформацією голови УЦОЯО Зайцевої, у ході кампанії пункти тестування буде відвідувати більша кількість мобільних бригад, також вестиметься відеоспостереження. Перевіряти на наявність забороненої до використання апаратури абітурієнтів будуть і металошукачами.

Ще одна новина, яка багатьом сподобається: сертифікати щодо ЗНО за попередні роки дійсні, і перездавати тести можна вибірково у разі необхідності підвищити бал з того чи іншого предмету.

Рецепт хорошої підготовки

Готуватися до зовнішнього незалежного оцінювання, за словами голови Українського центру оцінювання, потрібно починати зі шкільних підручників. Вони відповідають програмі навчання і ЗНО.

Зайцева радить майбутнім абітурієнтам вивчити звіти Центру за останні три роки: «Там дуже докладний аналіз кожного тестового завдання. І якщо людина справді хоче підготуватися якісно, ​​ вона може подивитися, якими були завдання протягом останніх трьох років, як вони виконувалися, що викликало найбільші труднощі і т.д. Вони є у відкритому доступі не сайті Міносвіти та Українського центру оцінювання якості освіти».

Що ж стосується посібників, то, за її словами, найближчим часом буде оприлюднений список рекомендованих: «Ми вже надали ліцензії 12 посібникам. Ще більше десятка розглядаються на предмет відповідності їх ЗНО, коректності матеріалу і т.д.»

P.S.

Як бачимо, за роки свого існування зовнішнє незалежне оцінювання достатньо еволюціонувало і дещо устоялося: алгоритм проведення ЗНО стає більш зрозумілим і прогнозованим. Чиновники від освіти обіцяють, що у майбутньому він стане ще якіснішим і досконалішим, особливо після того, як тестування нарешті узаконить парламент. Щиро сподіваємося, що це дійсно так, але це вже тема для окремої статті. Сьогодні ж бажаємо всім, хто мріє про вищу освіту, стати студентом вже цього року: «Ні пуху! Ні пера!»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1960