Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко впевнений, що без масового виведення спекулянтами валюти з банківського сектора у 2012 році Україна мала б профіцит платіжного балансу.

«Дійсно, за останніми результатами року, у нас спостерігається дефіцит платіжного балансу на рівні 4 мільярдів доларів. При цьому валютні спекулянти забрали із банківської системи 8 мільярдів доларів. Тобто без їхнього втручання у минулому році ми б мали профіцит платіжного балансу», - переконаний експерт.

За його словами, із 8 мільярдів доларів більша частина суми була виведена саме валютними спекулянтами.

«Це кількість готівкової валюти, якої більше було куплено, ніж продано. Звичайно, складно сказати, скільки із 8 мільярдів узяли спекулянти, а скільки - пересічні громадяни. Але якщо взяти, приміром, що дорослого населення у нас 19 мільйонів і кожен із них купив від 100 до 500 доларів (малоймовірно, що звичайні люди купують), то все одно спекулянти вивели іноземної валюти більше», - додає Охріменко.

Президент Українського аналітичного центру зазначає, що саме через валютні спекуляції Україні доводиться вдаватися до зовнішніх позик.

«Грубо кажучи, можна сказати, що позичені Україною гроші у МВФ валютні спекулянти переклали собі у кишеню і тримають їх удома під матрацом. Тепер влада вимушена шукати інші джерела», - резюмує фахівець.

Нагадаємо, що за повідомленням Національного банку України, дефіцит платіжного балансу в 2012 році склав $4,174 млрд.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208