Експерти вважають, що ефективна реалізація механізму диференційованих тарифів посприяє модернізації та наповненню додатковими коштами житлово-комунального фонду.

«Оскільки однією із основних вимог Міжнародного валютного фонду було підвищення тарифів на послуги ЖКГ, введення диференційованих тарифів з критерієм доходів може посприяти компромісу між сторонами», - вважає народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Владислав Лук'янов.

Однак, за його словами, заможні українці, які зараз часто користуються пільгами за ЖКП, повинні платити за них більше.

«На сьогоднішній день існує парадоксальна ситуація: багаті українці нерідко користуються пільгами на рівних з усіма громадянами - і соціально незахищеними людьми, і пенсіонерами і т.д. Ця практика має бути припинена. В цілому ж ціна комунальних послуг має відповідати їхній собівартості. При цьому, з одного боку, якщо людина більше споживає послуг, то вона повинна платити більше, а з іншого, якщо її доходи значно перевищують середні, то для неї також не буде проблемою оплатити комунальні послуги дорожче. Це шлях до соціальної рівності», - додає фахівець.

На думку директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, разом з одночасним введенням диференційованих тарифів слід удосконалити систему отримання пільг громадянами, а також визначити критерії заможності.

«Це непогана ініціатива, але до кінця слід продумати механізм її реалізації. По-перше, вдосконалити систему отримання пільг, адже у нас ними зараз користуються і ті, хто на них не мають права. По-друге, слід сформувати критерії, хто у нас вважається найбагатшим українцем, а хто, наприклад, із середніми доходами. Якщо тих же багатих можна розпізнати по маєтках, то інші категорії - складніше», - вважає фахівець.

Разом з тим, на його переконання, ефективна реалізація новації посприяє наповненню житлово-комунального сектора додатковими коштами, а також модернізації його основних фондів.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна готова піти на диференційоване підвищення тарифів на комунальні послуги для населення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231