Заступник директора рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран зазначає, що Україна добре підготувалася до візиту місії Міжнародного валютного фонду, а тому немає перешкод для відновлення співпраці сторін.

«У МВФ не можуть не бачити, що Україна здатна організувати подібні позики і вже має тривалі контакти з інститутами, здатні їй допомогти. Тим більше, фінансовий блок уряду добре підготувався до місії, сформувавши відносно стабільну економічну основу. Ближче до другої декади січня залишки за коррахунками українських банків перевищили 30 млрд грн, чого не спостерігалося вже більше року, тобто почала зростати ліквідність банків.

Крім того, успішно пройшло розміщення єврооблігацій "Укрексімбанку" на 0,5 млрд доларів. Здійснення таких позик держбанком дає зрозуміти МВФ, що Україна як потенційний позичальник залишається привабливою і може розраховувати на значний обсяг позик на ринку цінних паперів», - вважає фахівець.

Разом з тим, за його словами, на остаточне рішення МВФ також може вплинути те, що за результатами 2012 року успішно пройшли розміщення облігацій внутрішньої державної позики і казначейських зобов'язань, майже вирішена проблема ПДВ, ослаблено тиск на малий бізнес.

При цьому, на його думку, вільне розміщення Україною єврооблігацій з потенційною відмовою від кредитів МВФ вдарить по репутації фонду, а тому він сам зацікавлений у відновленні співпраці.

«Відмова від кредитів МВФ на користь євробондів створить прецедент, який вдарить по репутації самого фонду та автоматично обурить представників Брікса у МВФ, давши їм привід для дуже неприємних розмов. Успішне розміщення євробондів на 10 млрд доларів також призведе до того, що фонд і низка міжнародних організацій просто будуть позбавлені можливості впливу на Україну. У підсумку, приватні інвестори вважатимуть стратегію нинішнього уряду розумною і «проголосують за неї доларом», купуючи євробонди. І це буде означати, що МВФ не справляється зі своїми статутними завданнями», - зазначає Шапран.

Фінансист зазначає, що в умовах складної економічної ситуації у єврозоні Україна опиниться у стресовому регіоні. Завдання ж МВФ - погашати подібні економічні потрясіння.

«Складний прогноз ЄЦБ щодо єврозони, у якому він допускає зниження ВВП у зоні обігу євро, вказує на те, що Україна опиняється у стресовому регіоні. А ось статутні завдання МВФ якраз і полягають у тому, щоб надавати підтримку країнам-членам у таких ситуаціях. Інший розвиток подій буде говорити про політичний характер діяльності МВФ», - упевнений експерт.

Нагадаємо, що 29 січня в Україну прибула місія МВФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196