Французькі парламентарії у вівторок приступають до обговорення гучного закону, який передбачає легалізацію одностатевих шлюбів і дозволить гомосексуалістам усиновлювати дітей. За словами міністра у зв'язках з парламентом Алена Відалі, голосування депутатів Національних зборів (нижня палата) призначене на 12 лютого.

«Опозиція, звичайно, спробує озлобити дебати, однак я зі спокоєм підходжу до цього очікуваного етапу», - заявив прем'єр-міністр Франції Жан-Марк Ейро.

Опозиція дійсно налаштована рішуче - її представники підготували п'ять тисяч поправок до тексту законопроекту. Депутати від «Союзу за народний рух» - колишньої партії влади, яка опинилася в опозиції після поразки на виборах 2012 року, - також наполягають на проведенні референдуму з питання одностатевих шлюбів та усиновлення. Зі свого боку, соціалісти представлять всього дві поправки, екологи - одинадцять.

Раніше президент Франції Франсуа Олланд виключив можливість проведення такого референдуму, зазначивши, що долю законопроекту належить вирішувати саме парламентаріям. Ініціатива легалізації одностатевих шлюбів належить саме Олланду - це було однією із його передвиборчих обіцянок, і глава держави має твердий намір її стримати, пише РІА «Новости».

У Франції дозволені цивільні союзи одностатевих пар, однак соціалісти мають намір легалізувати шлюби між гомосексуалістами і надати можливість таким сім'ям усиновлювати дітей. Проти цього виступає весь спектр правої опозиції і католицька церква.

До початку парламентських слухань у Франції пройшли багатотисячні акції прихильників і противників одностатевих шлюбів. В останній паризькій акції протесту 13 січня взяли участь від 340 тисяч (за оцінкою поліції) до 800 тисяч чоловік (за даними організаторів). У свою чергу, прихильників законопроекту 27 січня зібралося у столиці від 125 тисяч (за підрахунками поліції) до 400 тисяч чоловік (за оцінкою організаторів).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260