Печерський районний суд Києва засудив колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача до довічного тюремного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Відповідний вирок оголосила колегія суддів під головуванням судді Андрія Мельника.

Суд встановив, що Пукач у ніч з 16 на 17 вересня 2000 року вбив Гонгадзе за його професійну діяльність за вказівкою на той час міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, який 4 березня 2005 року був знайдений мертвим у своєму будинку під Києвом з двома вогнепальними пораненнями голови , передають «Українські новини».

Також, за версією слідства, Пукач викрав і побив ще одного журналіста Олексія Подольського з метою чинити тиск на нього у зв'язку з професійною діяльністю.

Крім цього, суд визнав Пукача винним у знищенні журналів обліку робочого часу співробітників органів внутрішніх справ, щоб приховати від слідства залучення їх до вбивства журналіста.

Суд дійшов висновку про повну доведеність вини Пукача у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.365, ч.3 ст.364 Кримінального кодексу УРСР 1960 року.

Також Пукач визнаний винним у злочинах за ч.3 ст.166 (перевищення влади або службових повноважень, що супроводжувалося насильством) і п.п. «в», «і» ст.93 (умисне вбивство за обтяжуючих обставин, вчинене у зв'язку з виконанням потерпілим службового або громадянського обов'язку та скоєне на замовлення) Кримінального кодексу УРСР 1960 року.

Раніше суддя Андрій Мельник, зачитуючи вирок, заявив, що Пукач під час судового слідства визнав свою вину частково.

Нагадаємо, 27 грудня 2012 року під час дебатів сторона державного обвинувачення попросила Печерський райсуд Києва призначити Пукачу покарання у вигляді довічного позбавлення волі за вбивство Гонгадзе.

Убивство Гонгадзе було скоєне восени 2000 року. 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 13 років. Ще один обвинувачений - Пукач - перебував у розшуку з 2005 року. 21 липня 2009 у селі Молочки Чуднівського району Житомирської області Пукача було затримано.

Печерський райсуд Києва з квітня 2011 року у закритому режимі розглядає справу за обвинуваченням Пукача в убивстві Гонгадзе. За даними Генпрокуратури, досудовим слідством встановлено, що обвинувачений, будучи посадовою особою, на виконання наказів і вказівок міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка та інших посадових осіб, кримінальна справа стосовно яких розслідується в окремому провадженні, у травні-вересні 2000 року перевищив владу і свої посадові повноваження щодо громадського діяча Олексія Подольського та журналіста Гонгадзе і 17 вересня 2000 року умисно вчинив убивство останнього.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269