29 січня на ForUm'i відбулася онлайн-конференція з Надзвичайним і Повноважним Послом Великобританії в Україні Саймоном Смітом.

Під час спілкування з нашими читачами посол Великобританії розповів про свої враження від перебування в Україні, про те, що бачить її майбутнє в Євросоюзі, а також про реформи, які потрібні цьому об'єднанню. Крім того, Саймон Сміт цікавиться українською музикою, музеями, є фанатом двох британських комедійних шоу і їздить у київському метро.

Пропонуємо Вам текст конференції:

Василий, Измаил: Здравствуйте, господин посол! Вы в Украине с декабря прошлого года, этого мало для ответа на мои вопросы, но, тем не менее, позвольте Вам их задать. 1. Каковы Ваши впечатления, не как посла Великобритании, а как простого человека, от Украины, от наших людей, культуры, от всего того, что Вас окружает здесь каждый день? 2. Как Вы оцениваете наши сегодняшние реалии в Украине, прежде всего в области жизни простого украинца, чтобы Вы могли пожелать либо посоветовать нам в это тяжелое для нас время? 3. Большая часть населения за Евроинтеграцию (с Россией мы были 300 лет и все нормальные люди знают, что нас там ждет в случае очередного «воссоединения»), поэтому вопрос к Вам как к послу Великобритании - это страна-тяжеловес, что можно ждать от Вашей страны в деле Евроинтеграции Украины, несмотря на те проблемы, которые существуют в отношении ЕС-Украина? Плодотворной Вам работы на должности посла во благо наших народов. Заранее благодарю.

- Добрий день. Я прибув до України у вересні 2012 року. Мої враження від країни доволі позитивні. В мене є відчуття, що я живу серед відкритих людей, що висловлюють свою думку, мають снагу до дуже багатьох речей та дуже зацікавлені в тому, щоб країна розкрила свій потенціал. Це дуже захоплююча країна, і мені дуже пощастило, що я тут працюю. Моя єдина скарга на цей момент - коли я відвідую музеї, складається враження, що персонал не дуже бажає бачити відвідувачів.

Що стосується євроінтеграції України, уряд Великої Британії завжди чітко заявляв, що бачить майбутнє України у Європейскому Союзі. Ми впевнені, що перспективи членства у Європейському Союзі допоможуть стимулювати необхідні реформи в політичній і економічній галузях, що стане запорукою безпеки та процвітання у майбутньому.

Маня: Как Вы считаете Украине нужно идти в ЕС? И будет ли Британия содействовать ей в этом? (Если, конечно, она еще останется в составе ЕС)

- Я вірю, що якщо Україна буде активно дотримуватися взятого курсу на інтеграцію з Європейським Союзом, це допоможе їй досягти свого величезного потенціалу. Сполучене Королівство завжди чітко заявляло про свою підтримку європрагнень України, тож вітає входження України до складу Європейського Союзу в майбутньому.

Владимир: Как Вы считаете, кто может помешать или тормозить вступление Украины в ЕС ?

- Зрештою, це питання, яке можуть вирішити громадяни України, а також політики, яких вони обирають. Якщо особи, які приймають рішення, приймуть і втілять реформи, необхідні для виконання критерію членства в ЄС в економічній та політичній площинах, то я вірю, що ніщо і ніхто не завадить Україні це здійснити.

Виктор: Здравствуйте, господин посол! По сведениям СМИ Великобритания намеревается выйти из ЕС, а Украина туда никак не может вступить. Может быть Украине не торопиться в Евросоюз (тем более ее там никто не ждет), а Таможенный союз для нее более предпочтительный? Ведь вступление в ВТО для Украины ничего не дало и это отобразилось на экономике Украины

- Мудрим вибором було би, звичайно, наближення до Європейского Союзу. В той час як Україна намагається розвинути свій потенціал, наприклад, в сільському господарстві та енергетиці, це краще вдасться, якщо в України буде доступ до єдиного ринку Євросоюзу та європейських інституцій, стандартів та правил. Європейський Союз за понад 60 років свого існування гарантував мир та безпеку для незалежних і суверенних держав на Європейському континенті. Це є історія успіху.

Татьяна Ларина: Как Вы относитесь к заявлению премьер-министра Кэмерона провести референдум о выходе Великобритании из ЕС? Если референдум все-таки состоится, Ваш прогноз – каким будет его результат?

- Кемерон чітко заявив, що не говорив про те, що Велика Британія повертається спиною до Європи. Головна теза його промови стосувалася змін у Європейському Союзі, змін, що зроблять Європейський Союз міцнішим і кращим. Я впевнений, що якщо у британців буде достовірна інформація, то вони вирішать на користь переваг, які дає членство в Європейському Союзі.

Марина: 1. Почему Великобритания выходит из Евросоюза? 2. Где та «старая добрая Англия» времен королевы Виктории и Шерлока Холмса с ее высокой культурой и христианской моралью? Почему ее разрушили в угоду извращенцам и мусульманам- иммигрантам до такой степени, что христиане подвергаются гонениям: (не разрешают носить крестик, называть содомию грехом, усыновлять детей?)

- Велика Британія не виходить зі складу Європейського Союзу. Ми хочемо сильного та успішного Європейського Союзу, який забезпечує безпеку та процвітання для своїх громадян як зараз, так і в майбутньому.

Павел: Почему получить визу в Великобританию так сложно? Вы свободно пускаете в страну необразованный жителей ближнего Востока, которые устраивают вам беспорядки и «шариатские патрули», а нормальных квалифицированных работников не принимаете

- Відповідно до останньої статистики, 91% українців, які подали на британську візу, успішно отримали візу. Завжди важливо чітко дотримуватися усіх інструкцій для оформлення заявки на візу. Я погоджуюся, що інколи це може здаватись складним, але це важливі питання. Якщо ви дотримаєтесь усіх вимог оформлення візи, включно з наданням достатньої кількості супровідних документів, статистика свідчить, що нема суттєвих перепон для отримання візи, якщо дотримані всі процедури.

Виктор: Мы с моим партнером подавали на бизнес-визу в Великобританию 17 августа 2012 года у нас контракт с Лондонской фирмой Jascore PLC и нам отказали

- На жаль, я не можу коментувати окремі візові випадки, оскільки ми відповідаємо за конфіденційність такої інформації.

Юрий: Как Вы относитесь к присутствию в украинском парламенте националистической патии «Свобода»? Ваше личное мнение, если Вас не затруднит

- «Свобода» - одна з багатьох партій, представлених у Верховній Раді у відповідь на рішення сотень тисяч виборців минулорічної парламентської кампанії. Як і всі партії в парламенті будь-якої країни, вони мають відповідальність поводитися конструктивно та цивілізовано.

Фанат: Вы были в Украине во время Евро-2012? По Вашему мнению, справилась ли Украина со своей задачей по проведению чемпионата? Увлекаетесь ли вы футболом? За какую команду болеете?

- Мені шкода, що я пропустив Євро-2012, я ще не був тоді в Україні. Але я чув від багатьох співвітчизників, які відвідали чемпіонат, що Євро-2012 пройшов у дуже позитивній атмосфері, і вони повернулися на батьківщину з дуже позитивними враженнями. Мені подобається дивитися футбол, інколи я граю. Я вболіваю за не дуже успішну команду, яка знаходиться в другому ешелоні в Британії - «Bristol city».

Александр, студент: На 2014 год назначен референдум о независимости Шотландии. Скажите, неужели Объединенное Королевство в нынешнем виде может прекратить свое существование через 2 года? И чем собственно недовольны шотландцы?

- Уряд Великої Британії переконаний, що шотландці матимуть кращі перспективи і краще майбутнє у складі Сполученого Королівства.

Сергей, Киев, 43 года, программист: Добрый день! Почему страны ЕС, в том числе и Великобритания, поддерживают в Сирии тех людей, которых член ЕС Франция (с помощью Британии) убивает в Мали?

- Британія, як і багато інших партнерів по Європейському Союзу, готова застосувати ті можливості, які ми маємо, щоби зменшити вплив кризи і врятувати життя громадян в будь-якій країні.

Антон Николаевич, врач: Рад возможности лично задать Вам вопрос. В декабре в Украине вступил в силу закон о запрете курения в общественных местах. Как с этой ужасной привычкой борются в Великобритании?

- Від початку лунали занепокоєння щодо того, що законодавство про заборону куріння обмежить свободу громадян, але зараз більшість британців підтримують цей закон, який сприяє здоров'ю нації. На мою думку, це законодавство покращило атмосферу у всіх розуміннях цього слова, зокрема у ресторанах і пабах.

Andriy: Добрый день, как вы относитесь по внедрению альтернативной энергии в ЕС?

- Явище змін клімату є одним з найбільших ризиків для майбутнього цивілізації. На мою думку, а також на думку уряду Великобританії, якщо ми не освоїмо альтернативні джерела енергії, ми збільшимо ризик серйозних економічних потрясінь для наступних поколінь. Саме з цієї причини інвестування у відновлювальну енергетику та у подальші дослідження в галузі альтернативних джерел енергії є абсолютно необхідним.

Людмила: Уважаемый товарищ посол! Почему Европа и США лезут во внутренние дела Украины, применяет к ней двойные стандарты?! Почему навязывают кредиты, которые уничтожают страну?! Есть ли случаи в Германии, чтобы заключенных лечили украинские врачи?! Почему Европа защищает преступницу?!

- Ми живемо у глобалізованному та взаємопов'язаному світі, і в цьому контексті природньо, що ми часто обговорюємо проблеми, з приводу яких ділимося своєю стурбованістю та щодо яких нам потрібно знайти спільне рішення.

Евгений: Что Вы думаете об угнетении прав человека в Украине? Можно ли избавиться от этого? Как?

- Україна та Сполучене Королівство, як і всі інші країни-підписанти Конвенціі з прав людини, мають спільну відповідальність щодо захисту прав людини. І нам потрібно продовжити активний діалог, яким чином найбільш ефективно захищати ці права. Цьогорічне головування України в ОБСЄ - це добра нагода для України відіграти ключову роль у зміцненні захисту прав людини та громадських свобод. Ми очікуємо на активне партнерство з Україною цього року.

Вадим: Невже Велика Британія нічого не зробить, щоб захистити Юлію Тимошенко від катувань в тюрмі?

- В першу чергу, ми стоїмо на варті того, щоб права всіх засуджених на цивілізоване до них ставлення в усьому світі були беззастережно дотримані. Питання вибіркового правосуддя в Україні лишається предметом занепокоєння як Великої Британії, так і інших партнерів по Європейському Союзу. Уряд Сполученого Королівства цілком підтримує висновки зустрічі глав МЗС країн Європейського Союзу, яка відбулася у грудні минулого року, стосовно ситуації з вибірковим правосуддям в Україні. Я впевнений, що це питання буде на порядку денному візиту комісара з питань розширення Штефана Фюле, який відвідає Київ наступного тижня.

Олена: Я студентка одного з столичних університетів і завжди цікавилася освітою за кордоном, зокрема у Великобританії. Чому так мало виділяється грантів для українських студентів?

- Ресурси і фінансові можливості завжди обмежені, однак понад 2,5 тисячі українських студентів навчаються у Сполученому Королівстві щороку. Існує ряд можливостей для отримання фінансової допомоги на навчання в Британії, але ми живемо у світі конкуренції. І я бажаю вам успіхів у ваших спробах досягти ваших цілей.

Левченко, читатель: Здравствуйте, мистер Смит. Моя дочь учится в Лондоне, рассказывает, что студенты, ее сокурсники, сейчас вовсю обсуждают перспективы войны между Британией и Аргентиной за Фолклендские острова. Как вы считаете, это и вправду может случиться?

- Я не вважаю, що в цьому питанні існує загроза війни. Британія має на меті підтримувати конструктивні та успішні відносини з іншими країнами, зокрема з Аргентиною. Але ми переконані, що майбутнє Фолклендських островів може бути визначене тільки виходячи з побажань місцевих жителів.

Анна: Здравствуйте, господин посол! Я гражданка России и меня давно мучает такой вопрос - почему отношения России и Британии такие сложные? На британских островах постоянно укрываются российские шпионы-перебежчики, беглые олигархи, но власти страны ничего с этим не делают. Постоянно разгораются шпионские скандалы. Почему российские и британские власти никак не найдут точки соприкосновения?

- Росія і Британія мають значну програму співпраці та спільних інтересів, наприклад, комерційні зв'язки між країнами дуже значні і є багато прикладів конструктивного партнерства. Як колишній представник британського уряду в міжнародних організаціях у Відні, зокрема у МАГАТЕ, я мав продуктивні й тісні стосунки зі своїми російськими колегами під час спільної роботи над багатьма питаннями міжнародного рівня.

Валентина, Одесская область: Правда ли, что британские фермеры требуют от своего правительства открыть визовую программу для украинских работников? Говорят, у вас не хватает рабочих для сбора фруктов. Правда ли это?

- В мене немає інформації щодо подібних вимог з боку британських фермерів.

Влад: Ранее вы заявляли о своем желании сыграть с украинской музыкальной группой. Удалось ли вам это сделать? Кроме «Океана Эльзы», какие наши группы или артисты вам успели понравиться еще?

- Поки що ні. Я досі пізнаю українську музику.

Ниночка: Здравствуйте, скажите, вы ездите в киевском метро, как это делал ваш предшественник?

- Так, регулярно :)

Наталья, 19 лет: Английский юмор - вещь специфическая. Скажите, а вы понимаете наши анекдоты, шутки? Смотрите ли вы наши юмористические шоу по телевизору - «Большую разницу», «Вечерний Киев»? И кого из английских комиков вы любите больше всего?

- Так, ви праві: почуття гумору завжди дуже специфічне в кожної нації. Моїм важливим завданням є навчитися краще розуміти місцевий гумор. Дякую за ваші рекомендації стосовно гумористичних шоу. Щодо останнього питання, я великий фанат двох комедійних шоу: перше з них це «Outnumbered», героями якого є родина, в якій багато суперечок та хаосу, як і в моїй родині. Друге - програма «The Thick of it», яка чимось схожа на оновлену версію серіалу «Так, міністре». Шкода зізнатися, що мені також подобається «Містер Бін».

Саймон Смит

Дякую за всі запитання. Мені шкода, що час обмежений, і я не зміг відповісти на всі. Але я прочитаю і обміркую всі запитання, які ви поставили і які допоможуть мені зрозуміти, що українці думають про Британію, що їх цікавить у цій країні, що непокоїть. Щоби зрозуміти країну якомога краще, треба її відвідати, і я сподіваюся, що більшість із вас матимуть можливість відвідати мою країну найближчим часом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1317