Учора, 28 січня, віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко провів зустріч з послом Європейського Союзу в Україні Яном Томбінськи, повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

Дипломати обговорили хід реалізації Плану дій щодо лібералізації візового режиму для України та намітили першочергові завдання, які повинні виконати українська і європейська сторони для якнайшвидшого завершеного першого і переходу до другого етапу Плану.

При цьому посол ЄС зазначив, що 2013 рік має особливе значення для європейської інтеграції України і він, і інші представники Євросоюзу, які займаються відносинами з нашою країною, постараються зробити все можливе для забезпечення проривних досягнень цього року, перш за все маючи на увазі підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Зі свого боку, віце-прем'єр-міністр запевнив, що український уряд робить все можливе, щоб і при виконанні Плану дій з візової лібералізації, і в процесі підготовки до підписання Угоди про асоціацію Україна своєчасно і в повному обсязі виконувала взяті перед партнерами зобов'язання.

Окремо Грищенко порушив питання існування штучних бюрократичних бар'єрів для доступу продукції української фармацевтичної галузі на європейський ринок. Він відмітив зацікавленість України в якнайшвидшому укладанні угоди про взаємне визнання результатів інспектування виробництва лікарських засобів на відповідність вимогам належної виробничої практики (GMP). Це істотно спростило б доступ української фармацевтичної продукції до споживачів у Євросоюзі. Також віце-прем'єр-міністр закликав європейських партнерів спільно шукати шляхи здешевлення ліків, що експортуються в Україну і не мають місцевих аналогів.

Учасники зустрічі обговорили необхідність модернізації принципів співробітництва в освітній сфері з тим, щоб націлити більшу частину ресурсів ЄС на направлення в Україну викладачами видатних професорів і експертів, які б допомогли українській молоді включатися в європейський інтелектуальний процес, не виїжджаючи для навчання за кордон.

Нагадаємо, Україна і ЄС розпочали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 р. Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики кажуть, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Європейським союзом проблем.

Саміт Україна-ЄС відбудеться 25 лютого 2013 року в Брюсселі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190