Україна вдячна Республіці Польща за активну і послідовну підтримку євроінтеграційного курсу нашої держави. Про це, як повідомляє прес-служба парламенту, під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Генриком Литвином заявив голова Верховної Ради України Володимир Рибак.

«Стратегічний курс України на європейську інтеграцію залишається незмінним. Євроінтеграція для нас, перш за все, проведення системних реформ, - сказав він. - Це тривалий і непростий шлях для молодої української демократії, і ми сподіваємося на подальшу допомогу польської сторони в реалізації реформ в Україні, враховуючи досвід Польщі у цій сфері».

Однією з ключових подій у діалозі з Євросоюзом, зазначив Рибак, повинен стати 16-й саміт Україна-ЄС, який відбудеться 25 лютого цього року. «Ми розраховуємо, що цей саміт наблизить нас до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Для України підписання Угоди про асоціацію є першочерговим пріоритетом, - підкреслив керівник парламенту. - Сподіваємося, що Угода буде підписана без зволікання, відразу після завершення сторонами необхідних технічних процедур. Як крайній термін підписання Угоди ми розглядаємо Вільнюський саміт Східного партнерства у листопаді поточного року».

За словами Рибака, Україна сподівається, що під час лютневого саміту сторонами буде ухвалено політичне рішення з приводу переходу України до Другої фази реалізації Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

«Ми вдячні польській стороні за активну позицію з цього питання і сподіваємося на подальшу підтримку, - заявив він. - Ми також розраховуємо, що польська сторона підтримає нашу пропозицію за результатами тристороннього засідання Міжпарламентської асамблеї Україна-Польща-Литва, яке відбудеться незабаром, направити спільне звернення парламентів України, Польщі та Литви в підтримку європейського вибору України і підписання Угоди про асоціацію з ЄС».

Литвин, зі свого боку, запевнив, що Польща «завжди підтримувала і буде підтримувати євроінтеграційні прагнення України».

Він висловив сподівання, що Угода про асоціацію буде підписана у нинішньому році. За словами Литвина, Польща також вважає надзвичайно важливим елементом інтеграційних процесів введення безвізового режиму з країнами-членами ЄС для України.

Нагадаємо, Україна і ЄС розпочали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 р. Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики кажуть, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 р., якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Європейським союзом проблем.

Саміт Україна-ЄС відбудеться 25 лютого 2013 року в Брюсселі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

263