Експерти прогнозують, що Україна в кілька разів знизить обсяг закупівель російського газу після підписання угоди про видобуток сланцевого газу з компанією Shell.

«Тільки сама обставина, сам факт підписання такої угоди в будь-якому випадку відіграє позитивну роль для енергетичної незалежності держави», - зазначив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

Він підкреслив, що навіть не факт видобутку, а лише доказ такої можливості стане серйозним аргументом у переговорах з Росією.

«Доказ можливості промислового видобутку буде серйозним аргументом «за» в переговорах з Росією про новий контракт із закупівлі газу після 2019 року. Саме за цей час, до 2019 року, компанії Shell треба встигнути зробити все необхідне, щоб довести до промислового видобутку сланцевий газ. Враховуючи зарубіжний досвід, на все це потрібно 5-7 років. Отже, зволікати часу немає», - заявив Соколовський.

Керівник енергетичних програм дослідницького центру «Борисфен Інтел» Сергій Дяченко упевнений, що угода з Shell дозволить Україні в кілька разів скоротити обсяги закупівлі російського газу.

«Це не тільки питання енергетичної незалежності, це питання незалежності України в цілому. Це випливає з усього, що зараз робиться в газовому секторі з поставками російського газу в Україну. Тому видобуток сланцевого газу в даний час є і економічним, і політичним проектом. Як показує досвід США, це проекти, обсяги яких дозволяють зробити важливий крок до енергонезалежності. Тим більше це дозволить при успішній реалізації проекту скоротити обсяги закупівлі газу у росіян в кілька разів», - зазначив Дяченко.

На думку експерта енергетичних програм Центру Номос Михайла Гончара, критика угоди про видобуток сланцевого газу свідчить про те, що її автори - пішаки в руках газових монополістів. «Поки, я вважаю, що це результат неуцтва певних політичних сил і заангажованості інших сил, зацікавлених у збереженні за Україною статусу головного імпортера російського газу», - говорить він.

Нагадаємо, 24 січня підписано угоду між компанією Shell і компанією «Надра Юзівська» про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській площі в Харківській і Донецькій областях.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228