Член ради Національного банку України Василь Горбаль прогнозує відновлення співпраці України і Міжнародного валютного фонду, якщо останній не буде виставляти перед державою політичних вимог.

«Призначення заступником голови Національного банку Миколи Удовиченка, який має величезний досвід співпраці з міжнародними валютними інституціями, однозначно прискорить переговорний процес між Україною і МВФ, а прийняття парламентом закону про розкіш, яке незабаром має відбутися, дасть нам додаткові козирі в переговорному процесі з фондом. У нас, по суті, не буде невиконаних вимог. Те ж саме підвищення тарифів влада може компенсувати введенням диференційованих тарифів на комунальні послуги за критерієм доходів, коли багаті будуть платити за них більше. Хоча, особисто я більше є прихильником додаткового оподаткування заможних українців», - говорить фінансист.

У той же час, на думку Горбаля, нинішні макроекономічні показники і дисципліноване виконання вимог МВФ повинні переконати фонд сформувати з Україною нову програму співпраці.

«Єдине, що може завадити, це політичні вимоги МВФ, адже ця структура дуже відома саме тим, що, крім виконання своїх фінансових послуг, вона часто виступає як суб'єкт політичний», - вважає член ради НБУ.

Раніше МВФ заявив про плановане відвідання України місією з 29 січня по 12 лютого.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149