Партійне об'єднання Національний фронт, що є одним із найбільших легальних опозиційних угруповань, у неділю, 27 січня, звинуватило президента Афганістану Хаміда Карзая у підготовці фальсифікації намічених на квітень 2014 президентських виборів і прагненні створити в країні незаконну конституційну монархію.

Про це у понеділок, 28 січня, повідомляє інформаційне агентство «Пажвак».

За даними агентства, в неділю у місті Мазарі-Шаріф, адміністративному центрі північної афганської провінції Балх, відбулася прес-конференція, в якій взяли участь керівники партійного об'єднання: етнічний узбек, начальник ставки верховного головнокомандування країни маршал Рашіх Дустум і етнічні таджики колишній віце-президент Афганістану Ахмад Зія Масуд, колишній глава Головного управління національної безпеки Амрулла Салех, етнічний хазареєць Мохаммад Мохакек, губернатор Балха Атта Мохаммад Нур, також етнічний таджик, передає РІА «Новости».

Опозиціонери звинуватили Карзая у підготовці фальсифікацій на виборах, оскільки його уряд сприяє можливості голосувати на президентських виборах старими виборчими посвідченнями, а не новими електронними. Днями афганський Центрвиборчком, прийнявши до відома заяву ради міністрів країни про те, що в бюджеті немає грошей на виготовлення нових електронних посвідчень і що міжнародне співтовариство не збирається фінансувати їх виготовлення, погодився на голосування старими посвідченнями.

Екс-віце-президент заявив, що «клан Карзая вже створив в країні неузаконену конституційну монархію», в якій королем виступає сам президент, який перебуває при владі вже 11 років.

Експерти зазначили, що ситуація у сфері забезпечення безпеки в Афганістані погіршується з кожним місяцем, і у світлі наміченого на 2014 рік виведення іноземного військового контингенту з Ісламської Республіки до виборів справа взагалі може не дійти, оскільки збройна опозиція замість участі у виборах може спробувати повалити існуючий режим воєнним шляхом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204