Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв підписав ухвалені парламентом зміни до Кримінального кодексу, що передбачають введення кримінального переслідування за викрадення жінок з метою примушення їх до вступу у шлюб. Про це заявили у понеділок, 28 січня, у прес-службі глави держави.

Законопроект, про який йдеться, був прийнятий парламентом в остаточному читанні 20 грудня. Він, зокрема, вносить зміни до статті 154 КК («Примушування до шлюбу особи, яка не досягла сімнадцятирічного віку»). Відповідно до попередньої редакції, за викрадення нареченої, яка не досягла 17-річчя, винний міг бути позбавлений волі на строк від 3 до 7 років. Тепер покарання за такий злочин складе від 5 до 10 років в'язниці.

Крім того, посилено покарання, передбачене статтею 155 КК («Примушування жінки до вступу у шлюб»). Тепер, за цією статтею, винні можуть бути відправлені у в'язницю на термін від 5 до 7 років. Попередня редакція передбачала лише покарання у вигляді штрафу та обмеження волі, пише «Lenta.ru».

У Киргизії, за даними омбудсмена республіки Турсунбека Акуна, щорічно фіксуються близько 16 тисяч випадків викрадення наречених. Більшість шлюбів, укладених подібним чином, згодом розпадаються.

Правозахисники давно домагалися посилення покарання за такого роду злочини. Однак вони зустрічали опір з боку депутатів парламенту, які стверджували, що «якщо садити викрадачів, то у в'язницях не залишиться місць».

Тим часом, хоча і попередня редакція КК передбачала покарання за викрадення наречених, до відповідальності винних притягали вкрай рідко. Це, зокрема, обумовлено тим, що потерпілі у міліцію практично не зверталися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

266