У чому тільки не звинувачували чеського екс-прем'єра Мілоша Земана – у тому, що він ставленик Москви, «російський шпигун» і колишній комуніст... Він любить міцне слівце, міцні напої, міцний тютюн і не особливо шанує журналістів. Тим не менше, син листоноші і вчительки Мілош Земан у минулу суботу став президентом Чеської Республіки. У другому турі виборів він обігнав свого конкурента, міністра закордонних справ, князя Карела Шварценберга майже на 10%. Виборці розділились – 75-річного аристократа Шварценберга підтримали жителі великих міст, Земана – сільське населення.

Переможець виборів увійде у Празький Град – колись замок чеських королів, а нині президентську резиденцію – 8 березня. Тоді він складе присягу перед членами Сенату і стане главою країни на найближчі п'ять років.

Як, незважаючи на всі недоліки, Мілошу Земану вдалося перемогти і чого варто очікувати від його президентства, ForUm розпитав у політичного аналітика і редактора міжнародного відділу чеської щоденної газети «Господарськи Новини» Мартіна Еля.

- Пане Ель, як би Ви могли оцінити перші в історії Чехії прямі президентські вибори? Чи можна їх назвати чесними і прозорими?

- Сам виборчий процес був досить прозорий. Однак що стосується стилю ведення виборчої кампанії, то в останні два тижні ми стали свідками брудних політичних ігор, бачили агресію, негатив і багато спекуляцій. Земан влаштував атаку на Шварценберга, мовляв, той несправжній чех, у нього друге громадянство Швейцарії і взагалі тривалий період часу князь прожив у Австрії. Ці нападки підтримав поки ще президент Вацлав Клаус. А у п'ятницю чеський таблоїд випустив статтю з критикою Шварценберга, хоча у цей день вже почалися вибори, а значить, будь-яка агітація була заборонена.

- У чому помилився Шварценберг? Чому він програв Земану?

- Шварценберг – поганий оратор і він погано себе показав на теледебатах. У ході одних із них він заявив, що насильницьке виселення німців із Чехословаччини після Другої світової війни було злочином. Земан дуже агресивно розіграв цю карту, скориставшись страхами, що залишилися в основному у літніх чехів.

- Але ж не тільки Земан винен у програші князя. Відомо, що Шварценберг підтримує скорочення соцвидатків, що не може сподобатися населенню.

- Ви знаєте, питання економіки мало порушувалося у другому турі, бо це навряд чи можна вважати вирішальним фактором. Справа у тому, що вихід Шварценберга у другий тур взагалі був сюрпризом. І його команда виявилася не готовою до лютих нападкок з боку супротивників.

- Отже, Земан – новий президент. Які зміни у зв'язку з цим чекають Чехію у найближчому майбутньому?

- Ми живемо у парламентській республіці, і повноваження президента у нас дуже обмежені, тому великих змін очікувати не варто.

Земан позиціонує себе проєвропейським політиком, тому на міжнародній арені Чехія не поводитиметься настільки деструктивно, як при Клаусі. Це плюс. Крім того, президент виконує дуже важливу функцію – він призначає керівництво національного банку. І єдина позитивна річ, яку я бачу у його президентстві – те, що він «зніме» людей, призначених євроскептиком Клаусом, і «поставить» на керівні посади банкірів, більш лояльних до політики Євросоюзу.

- У ході передвиборчої кампанії Земан заявив, що хоче стати президентом, щоб змінити ситуацію у чеській політиці, «де політиків наліво і направо називають злодіями чи ідіотами, а в деяких випадках – злодіями і ідіотами одночасно». Як Ви вважаєте, як поводитиметься новообраний президент щодо парламенту, наприклад? Чи не стане він провокувати конфлікти?

- Ось у внутрішній політиці Земан може зіграти негативну роль. У наступному році нас чекають вибори до парламенту, і реальний шанс перемогти на них має Чеська соціал-демократична партія. Земан є її засновником, але у якийсь час він посварився з кількома своїми однопартійцями і залишив її лави. Тепер він горить бажанням помститися кривдникам, швидше за все, він буде намагатися вставити палиці у колеса соціал-демократам.

- Земан опонує нинішньому прем'єру Петру Нечесу, главі правоцентристської Громадянської демократичної партії. Чи зможе він і чи заважатиме роботі нинішньому уряду?

- Все не так просто. Для соціаліста Земана краще правий уряд Нечеса, ніж прем'єрство представника соціал-демократів. Роль тут відіграє не стільки протистояння ідеологій, протиборство правих і лівих. Для Земана у даному разі важливішою є помста.

- Ви говорили, що Земан – більш проєвропейський політик, ніж Клаус. Чи варто очікувати, що Чехія вступить у єврозону?

- Чехія зараз не у єврозоні і навряд чи вступить туди найближчим часом. Принаймні, поки криза не закінчиться. Цю позицію підтримує більшість чехів. Але що стосується інших моментів, то я думаю, Прага з великим розумінням і симпатією ставиться до політики Брюсселя. Хоча, звичайно, не варто очікувати, що ми перейдемо із табору єврореалістов у табір єврооптимістів.

- До речі, Земан відчуває симпатію не тільки до ЄС, але і до Росії. Чи варто очікувати зближення Праги з Москвою?

- Відомо, що в оточенні Земана є представники російської компанії «Лукойл», які, ймовірно, і спонсорували його кампанію, а у його штабі працювали люди з комуністичним минулим. Але ж і попередник Земана – Клаус – завжди був прихильником Росії. Так що у цьому сенсі особливих змін чекати не варто.

- Земан має пристрасть до алкоголю, ненавидить мобільні телефони. Чи не викликають у чехів настороженість ці особливості його характеру?

- Результати виборів показали, що більш ніж половину виборців це взагалі не хвилює. Мене більше турбує те, що Земан поводиться як «мужик». А адже він буде «обличчям» Чехії на найближчі п'ять років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

470