Інфляційні очікування керівників українських підприємств залишилися незмінними у порівнянні з попереднім кварталом і істотно нижче середнього значення за весь період проведення опитувань. Про це свідчать дані чергового щоквартального опитування керівників підприємств про оцінку поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в Україні, проведеного у листопаді 2012 року, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Основним фактором, який зумовлюватиме підвищення споживчих цін, респонденти продовжують називати зростання витрат на виробництво.

Респонденти покращили 12-місячні очікування щодо фінансово-економічного стану своїх підприємств, інвестиційних витрат на придбання машин та обладнання і збільшення кількості працівників на своїх підприємствах. Менш впевнено респонденти очікують збільшення обсягів реалізації продукції та нарощування інвестицій у будівництво. У результаті індекс ділових очікувань підприємства у IV кварталі 2012 року склав 114,3% у порівнянні з 115,1% у III кварталі. Респонденти очікують незначне зниження економічної активності у наступні три місяці, що пов'язано із сезонними факторами.

Респонденти також очікують зростання цін на товари та послуги, які купує підприємство, та на продукцію власного виробництва. Зростання виробничих витрат, на їхню думку, прискориться. Респонденти вважають, що найвпливовішими чинниками змін вихідних цін підприємств є зростання цін на енергоносії, сировину і матеріали.

За очікуваннями респондентів, у наступні три місяці потреба у позикових коштах зростатиме. Зросла і залишається найбільшою частка підприємств, які планують брати банківські кредити у гривнях.

В опитуванні взяло участь 1240 підприємств із усіх регіонів країни, які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Зазначені результати є відображенням лише думки респондентів - керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187