Другий вирішальний тур всенародних президентських виборів розпочався у Чехії.

О 14:00 за місцевим часом (15:00 за Києвом) в країні відкрилися більше ніж 14 тис. виборчих дільниць, на яких чеським виборцям належить вирішити, хто із двох кандидатів - колишній прем'єр-міністр Мілош Земан чи глава МЗС Карел Шварценберг - обіймуть на наступні п'ять років вищий в країні державний пост.

Правом проголосувати можуть скористатися близько 8,4 млн чеських виборців. Очікується, що, як і в першому турі, явка перевищить 60%.

Всенародне голосування завершиться сьогодні о 22:00 за місцевим часом і продовжиться завтра з 08:00 до 14:00. Відразу після цього почнеться підрахунок голосів і попередні результати будуть оголошені увечері 26 січня.

Земан і Шварценберг користуються підтримкою приблизно рівних частин електорату, тому їхнє протиборство має особливо гострий і непередбачуваний характер. У першому турі виборів, що пройшов 11 і 12 січня, Земан отримав 24,2% голосів, а Шварценберг - 23,4%, передає «ИТАР-ТАСС».

Перед другим туром соціологи змогли спрогнозувати, хто із кандидатів отримає більшість голосів.

Президент Чехії обирається строком на п'ять років. Нинішній президент Вацлав Клаус відбув на вищому державному посту вже дві каденції (з 2003 року) і тому не мав права знову виставляти свою кандидатуру. Термін його повноважень закінчується у березні цього року.

Нинішні вибори - перші прямі всенародні президентські вибори в країні. До цього президента обирали депутати чеського парламенту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286