Впровадження енергозберігаючих технологій на об'єктах «Київводоканалу» дало позитивний економічний ефект. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомив сьогодні у ході засідання прес-клубу ВАТ АК «Київводоканал» головний енергетик компанії Микола Надточій.

За його словами, експериментально встановлені на водопровідній насосній станції «Оболонь-1» та каналізаційній станції «Комсомольська» у жовтні минулого року теплові насоси дозволили заощадити близько 50% теплової енергії, не прив'язуючись при цьому до опалювального сезону ПАТ «Київенерго».

«На «Оболоні-1» у 2011 році ми використовували 31,5 гігакалорій теплової енергії за один листопад. При вартості 960 грн за одну гігакалорію це склало суму 30 тисяч гривень для «Київенерго». А на роботу теплового насоса у листопаді 2012-го року було використано 10 520 кВт електроенергії. При вартості в 1,12 грн за кВт нам загальна вартість теплової енергії обійшлася всього у 12 тис. грн. Тобто тільки за один місяць ми зекономили 17 тис.грн», - зазначив він.

У свою чергу, за словами Надточія, дали позитивний ефект встановлені у 2011 році на чотирьох водопровідних насосних станціях і восьми підвищуючих насосних станціях перетворювачі частоти. Так, термін окупності частотного перетворювача, введеного в експлуатацію у травні 2011 року на водопровідній насосній станції «Троєщина», склав всього три місяці. А частотний перетворювач, введений в експлуатацію у травні 2011 року на каналізаційній насосній станції «Борщагівка-1», дозволяє щомісяця заощаджувати 8 тис. кіловат-годин.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183