ООН розпочала спеціальне розслідування з метою вивчити, наскільки законно застосовуються ударні безпілотні літальні апарати. Особливу увагу буде приділено жертвам БПЛА серед цивільних осіб. Очолить перевірку Бен Еммерсон, британський адвокат і спеціальний доповідач при ООН, повідомляє «BBC».

Будуть проаналізовані приблизно 25 випадків застосування безпілотників у Пакистані, Афганістані, Ємені, Сомалі та на території Палестинської автономії. Буде перевірено, скільки мирних жителів загинули і скільки бойовиків. Крім того, буде дана спроба дати оцінку застосуванню безпілотників у регіонах, які ООН не визнає місцем збройного конфлікту.

Розслідування було розпочато на прохання низки країн, у тому числі Пакистану. За словами Еммерсона, останнім часом кількість атак безпілотників сильно зросла, і тому потрібно пристосувати до такого роду дій міжнародне право. На його думку, в деяких випадках удари БПЛА можуть бути визнані військовим злочином, пише The Guardian. Наприклад, коли з безпілотника обстрілюються люди, які прийшли на допомогу жертвам першого удару.

Захисники застосування БПЛА стверджують, що їм вдалося мінімізувати кількість смертей серед мирних жителів. Противники, навпаки, говорять, що апарати використовуються для позасудових убивств і в результаті їхніх атак все одно страждає безліч цивільних осіб, пише «Lenta.ru».

За даними британського Бюро журналістських розслідувань, з червня 2004 року по вересень 2012 року в Пакистані внаслідок атак БПЛА були вбиті до 3325 осіб. З них до 881 людини були мирними жителями, в тому числі 176 дітей.

Як повідомляв ForUm, безпілотники США завдали ударів по місцю укриття пакистанських бойовиків на афгано-пакистанському кордоні, у результаті було вбито 12 осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334