Учені з Німецького синхротронного центру DESY за допомогою складної рентгенографічної технології вперше отримали чітке зображення людини, приховане під шарами фарби на картині Рембрандта «Портрет літньої людини у військовому костюмі».

Портрет зберігається в музеї Пола Гетті в Лос-Анджелесі (США). Серед фахівців існує думка, що це портрет батька художника. Він написаний олією на дошці, приблизно у 1630 році, на початку епохи бароко в Північній Європі.


Фахівці знали про багатошаровість картини, вони визначили це раніше, досліджуючи її за допомогою інфрачервоних і рентгенівських променів, а також пучків нейтронів. Однак тільки тепер, за допомогою нового методу - макроскопічного рентген-флуоресцентного аналізу (MA-XRF), їм вперше вдалося отримати чітке зображення «захованого» портрета.
 

Промені рентгена високої енергії викликають флюоресценцію - світіння, при цьому хімічно різні речовини, наприклад, різні фарби, світяться по-різному. Відсканувавши всю картину рентгеном, вчені змогли отримати карту пігментів і, зрештою, відновити зображення, ніяк не пошкодивши «верхній» шедевр, передають РІА «Новости».

«Складність роботи із «зафарбованими» версіями картин Рембрандта в тому, що він використовував фарби з однаковим хімічним складом і для початкового малюнка, і для того, який наносив поверх. З Ван Гогом, наприклад, який використовував різні пігменти, працювати набагато легше», - зазначила співавтор дослідження, співробітник DESY Карен Аппель.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1554