Керівник прес-служби Української православної церкви Василь Анісімов пропонує перенести святкування Дня міста Києва з останніх вихідних травня на 28 липня, коли відзначається День Хрещення Русі.

Про це він повідомив, коментуючи указ Президента України про святкування 1025-річчя Хрещення Русі на державному рівні.

«День міста Києва варто б приурочити не до травневого цвітіння каштанів, а до Дня Хрещення Русі. Для Києва День Хрещення став головною подією в його 1500-й історії. Завдяки йому він іменується водохресною купіллю, Йорданом і Єрусалимом наших народів, їхньою першою духовною столицею, центром східнослов'янської православної цивілізації. За значущістю Хрещення Русі можна порівняти хіба що з Великою Перемогою над фашизмом. У цьому унікальність нашого міста, про що ми постійно забуваємо, хоча це величезний, незадіяний ресурс для його розвитку», - упевнений Анісімов, передає «УНІАН».

За його словами, необхідно відновлювати православні святині, відроджувати Київ як центр православного паломництва, яким він був раніше.

«Є багато гарних міст, але Київ неповторний, завдяки своїй історії, і цю неповторність треба зробити доступною. Для цього потрібна державна програма», - вважає Анісімов.

Він зазначив, що цього року урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі відрізнятимуться масштабністю.

«День Хрещення Русі - це день народження Російської православної церкви. Сьогодні це свято державне, міжнародне, загальноцерковне. Святкування пройдуть на всіх континентах, у 70 країнах - там, де є парафії та єпархії народженої в Києві Російської православної церкви. Центром торжеств, звичайно, буде Київ», - зазначив Анісімов.

За його словами, «духовні свята перетворюють народ. Крім церковних урочистостей - служб, хресних ходів, принесення святинь, пройдуть благодійні та просвітницькі акції - фестивалі, виставки, концерти, наукові конференції».

Анісімов нагадав про те, що Міжнародна громадська організація «День Хрещення Русі» з благословення глави РПЦ, патріарха Кирила продовжує до кінця лютого збір ініціатив з підготовки програми святкування 1025-річчя Хрещення Русі в Україні, Росії та Білорусі.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Питання організації та проведення заходів з відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі», яке відзначатиметься у липні 2013 року.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177