Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України підтвердило, що в програмі зовнішнього незалежного оцінювання з історії України на 2013 рік імена лідерів ОУН-УПА Степана Бандери та Романа Шухевича відсутні.

«Імена Степана Бандери та Романа Шухевича відсутні в переліку персоналій Програми ЗНО на 2013 рік з історії України. Однак для успішної здачі зовнішнього незалежного оцінювання абітурієнт повинен знати про діяльність Бандери, Шухевича та інших політичних діячів, визначати її етапи і вміти характеризувати, встановлювати відповідність між діяльністю та певними політичними силами чи обставинами, історичною епохою, оцінювати її вплив на хід історичних подій», - зазначили в прес-службі.

Також у міністерстві підкреслили, що тема 25 «Західноукраїнські землі (1921-1939 рр.)» передбачає вивчення різних течій у суспільно-політичному житті в 1930-х рр.. Складовою теми 26 «Україна під час Другої світової та Великої Вітчизняної воєн (1939-1945 рр.)» є вивчення діяльності ОУН і УПА, радянських партизанів, а зміст теми 27 «Післявоєнне відновлення і розвиток України у 1946 – на початку 1950-х рр.» передбачає вивчення періоду радянізації західних областей України, боротьби ОУН і УПА.

Крім того, у відомстві поінформували, що у всіх затверджених Міносвіти навчальних програмах і підручниках з історії України відображена історія становлення та розвитку українського визвольного руху, його боротьба з тоталітарним режимом, діяльність ОУН і УПА, передбачено вивчення історичних постатей Степана Бандери і Романа Шухевича.

У міністерстві звернули увагу, що імена вищевказаних політичних діячів у минулорічних тестових завданнях з історії України також були відсутні.

Як раніше повідомляли ЗМІ, імена Бандери і Шухевича були виключені з переліку осіб, яких потрібно знати для здачі ЗНО з історії України у 2013 році.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

515