Напередодні другої річниці єгипетської революції на площі Тахрір у Каїрі відбулися сутички між демонстрантами і співробітниками сил безпеки, повідомляє «Аль-Джазіра».

Сутички почалися у четвер, 24 січня, після того, як учасники протесту в центрі Каїра спробували знести споруди, що обгороджували будівлю парламенту і кабінету міністрів. Деякі демонстранти кидали в поліцейських каміння і «коктейлі молотова». Протестуючі вимагали відставки президента країни Мохаммеда Мурсі, який, на їхню думку, зрадив революцію.

Співробітникам правоохоронних органів довелося застосувати проти демонстрантів сльозогінний газ. Унаслідок сутичок постраждали десятки людей.

Сам Мурсі в четвер, 24 січня, знаходився в місті Ісмаїлія на північному сході країни, де також відбулася акція опозиційно налаштованих громадян. Глава держави закликав співгромадян святкувати річницю революції мирно і з взаємоповагою.

Активісти і представники опозиції, зокрема «Фронт національного порятунку», закликали жителів Каїра вийти у п'ятницю, 25 січня, на масову демонстрацію, щоб відзначити річницю революції. Передбачається, що демонстранти зберуться на площі Тахрір, а також перед президентським палацом у передмісті Каїра Геліополі. Подібні акції плануються і в інших містах Єгипту.

Нагадаємо, два роки тому внаслідок масових демонстрацій був повалений режим Хосні Мубарака, який правив Єгиптом близько 30 років. У червні 2012 року колишнього главу держави засудили до довічного ув'язнення за причетність до силового розгону акцій, у результаті чого загинули близько 850 учасників протесту. У січні 2013 року касаційний суд прийняв рішення про перегляд вироку екс-президенту.

Кандидат від «Братів-мусульман» Мохаммед Мурсі був обраний президентом Єгипту півроку тому. Діяльність Мурсі на посаді глави держави викликала невдоволення єгиптян, що вилилося у нові вуличні протести. Зокрема, падінню популярності президента сприяло підписання ним конституційної декларації, яка дозволяє президенту країни видавати будь-які декрети, «спрямовані на захист революції».

За матеріалами «Лента.ру», «Бі-бі-сі»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212