Близько 50% викликів бригад швидкої допомоги є непрофільними або неекстреними. Про це в прямому ефірі телеканалу «Київ» заявив директор Департаменту охорони здоров'я Віталій Мохорєв, повідомляє прес-служба КМДА.

«Оператори централізованої диспетчерської приймають виклики «швидкої» і класифікують їх за певним опитувальником. Тобто, якщо людина, яка подзвонила, знаходиться в свідомості і готова відповісти на уточнюючі запитання, диспетчер може правильно кваліфікувати виклик. Якщо уточнення неможливе, то виклик розцінюється як екстрений, і бригада має приїхати протягом 10 хвилин», - пояснив Мохорєв.

За його словами, під час виклику «швидких» є певні зловживання.

«Іноді люди, які телефонують, говорять, що ситуація критична, а насправді бригада екстреної медичної допомоги констатує підвищення артеріального тиску або легке запаморочення, що є звичайним амбулаторним викликом. У такому випадку можна викликати поліклінічного лікаря або невідкладну медичну допомогу. Нині з усіх викликів близько 50% є непрофільними або неекстреними», - підкреслив він.

За словами директора Департаменту, за номером «103» виклики приймають відразу 40 операторів. Автоматизована система негайно з'єднує абонента з вільним диспетчером. Також забезпечується безпосередній зв'язок з аварійно-рятувальними службами міста, прийом і обробка за допомогою мобільного зв'язку (смс), факсу та електронної пошти.

У КМДА зазначили, що до критеріїв термінового екстреного виклику та приїзду «швидкої» у межах 10 хвилин відносяться такі випадки: непритомність, судоми, раптова зміна дихання, біль в області серця, блювота кров'ю, гострий біль у черевній порожнині, зовнішня кровотеча, ознаки гострих інфекційних захворювань, гострі психічні розлади; всі види травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови); ураження електричним струмом, блискавкою, теплові удари, переохолодження, асфіксія всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи); пошкодження різної етіології під час надзвичайних ситуацій (дорожньо-транспортні пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо); отруєння, укуси тварин, змій, павуків, комах і т. п; порушення нормального перебігу вагітності (передчасні пологи , кровотеча і т. п.).

До невідкладних викликів і приїзду «швидкої» в межах однієї години відносять раптове підвищення температури тіла з кашлем, нежитем, болем у горлі, головним болем, запамороченням, слабкістю; болі в попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз і т. п .); підвищення артеріального тиску; больовий синдром в онкологічних пацієнтів; алкогольний, наркотичний, токсичний абстинентний синдром; загострення хронічних захворювань у пацієнтів, що перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря з гіпертонічною хворобою, виразкою шлунку і дванадцятипалої кишки, хронічним запаленням печінки, жовчного міхура, кишечнику, хворобою нирок, суглобів і т.п.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196