Влада КНР негласно зробила більшість жителів Тибету невиїзними, повідомляє радіо Free Asia. Згідно з правилами, які діють вже майже рік, але про яких офіційно так і не було оголошено, більшість тибетців виявилися позбавлені можливості отримати паспорт для поїздок за кордон.

Формально в Китаї діє закон, згідно з яким будь-який громадянин країни може отримати паспорт через два тижні після подання відповідної заяви. Якщо у видачі паспорта йому відмовлено, то місцева влада зобов'язана в тижневий строк надіслати заявнику обґрунтовану відмову.

Однак у Тибеті ці правила з минулого року діяти перестали. Кожна заява на паспорт там проходить ретельну перевірку на благонадійність претендента на декількох рівнях влади, а також у центральному управлінні поліції Тибетського автономного регіону.

Абсолютна більшість мешканців регіону під час цієї перевірки відсівається як неблагонадійні елементи. Навіть тим, у чиїй лояльності влада не сумнівається, паспорт доводиться чекати місяцями. Крім того, при отриманні документа заявник повинен підписати зобов'язання про неучасть в антидержавній і протизаконній діяльності за кордоном. Зазвичай у Китаї так називають будь-яку активність на підтримку більшої самостійності Тибету.

Якщо тибетець таки отримав паспорт, після поїздки за кордон він повинен детально розповісти в поліції про те, чим він там займався, а також здати документ владі до наступної поїздки, пише «Lenta.ru».

Більш того, через зміну звичайних китайських паспортів на біометричні, що почалася, багато тибетців, які володіли паспортами, позбулися їх. Влада зажадала здати старі документи, пообіцявши видати нові, проте біометричних паспортів так ніхто і не побачив.

Китайські власті ведуть активну боротьбу проти бажання корінних жителів Тибету отримати більшу самостійність від Пекіна. У рамках цієї боротьби кілька місяців тому у тибетців конфіскували супутникові тарілки, завдяки яким жителі регіону могли дивитися новини без цензури. Крім того, в Тибеті заборонили вільний продаж легкозаймистих речовин, щоб збити хвилю протестних самоспалень.

Китай окупував Тибет у 1950 році. Всі наступні роки тибетці продовжували боротися за свободу від КНР.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189