Лівія гарантує і гарантуватиме безпеку затриманих і засуджених у цій країні громадян України. Про це заявив директор Департаменту Європи МЗС Лівії під час політичних консультацій на рівні директорів територіальних департаментів МЗС України та Держави Лівія, повідомляє прес-служба МЗС.

Ключовими темами переговорів стали поліпшення умов утримання засуджених і затриманих у Лівії громадян України, надання їм необхідного медичного обслуговування, а також забезпечення безпеки українців в умовах погіршення ситуації в районі їхнього утримання.

Підчас консультацій сторони також детально обговорили широке коло конкретних питань, пов'язаних з активізацією політичного діалогу на високому рівні, зокрема, питання організації візиту в Лівію спеціального представника України з питань Близького Сходу та Африки в березні-квітні поточного року, а також проведення чергового засідання Міжурядової українсько-лівійської комісії зі співробітництва.

Співрозмовники обмінялися думками щодо умов забезпечення безпеки та охорони дипломатичних місій обох країн у Тріполі і Києві, візових питань, а також можливостей активізації двостороннього співробітництва в галузі освіти і підвищення кваліфікації.


Нагадаємо, 27 серпня 2011 р. лівійським повстанським батальйоном «Какаа» були затримані громадяни Білорусі, України та Росії. Всій групі було пред'явлено звинувачення у відновленні військової техніки, яка використовувалася режимом Каддафі для «знищення лівійського народу».

4 червня військовий суд Тріполі засудив 19 громадян України до 10 років ув’язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі. Крім того, один громадянин РФ (одесит з російським громадянством Олександр Шадра) отримав довічне ув'язнення, ще один росіянин і троє білорусів отримали по 10 років в'язниці.

20 червня захист українців, засуджених лівійським судом до 10 років ув'язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі, подав апеляцію на це рішення суду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

219