Повстанці-туареги, які борються проти урядових військ та іноземних інтервентів на півночі Малі, 24 січня оголосили про свою готовність до переговорів про мирне завершення конфлікту, повідомляє Associated Press.

Згідно з цією інформацією, «Ісламський рух Азавада», який раніше входив у широку коаліцію «Ансар ад-Дін», оголосив, що відкидає всі форми екстремізму і тероризму, а також збирається добиватися завершення війни дипломатичними методами.

Ні уряд Малі, ні командування французького експедиційного корпусу на цей заклик поки не відповіли. Більше того, їхні війська продовжують просуватися вглиб заселеної туарегами пустинної території, повідомляє Agence France-Presse. При цьому, за даними правозахисників, урядові сили взяли на озброєння терористичні методи боротьби: вони проводять масові страти місцевих жителів, запідозрених у симпатіях до повстанців.

Малійській армія у переважній більшості складається із чорношкірих жителів країни, а туареги та інші народності, що населяють пустелю, належать до іншої етнічної групи - їхня шкіра набагато світліша. Для урядових солдатів всі ці люди потенційні терористи, що і призводить до вбивств на етнічному та расовому ґрунті.

Міжнародний контингент, що допомагає малійській армії боротися з туарегами, також складається із представників негритянських національностей, які слабо розбираються у національно-етнічних особливостях Малі, пише «Lenta.ru».

Нагадаємо, у війні проти туарегів, які населяють північ Малі, беруть участь 2300 французьких солдатів і кілька тисяч військовослужбовців із сусідніх африканських країн.

Кочівники-туареги понад століття ведуть боротьбу за відділення від південної частини Малі, населеної етнічно і культурно чужими їм негритянськими племенами. Останнє загострення ситуації сталося в 2012 році, коли у столиці Малі стався переворот, що дозволив туарегам звільнити від присутності урядових сил весь північ країни.

Після цього на Заході вони були оголошені «ісламістами і терористами», що дало формальний привід Франції та іншим країнам втрутитися у конфлікт.

Як повідомляв ForUm, влада Малі прийняла рішення продовжити надзвичайний стан, введений в країні з 12 січня, на три місяці.

Нагадаємо, конфлікт у Малі може призвести до тяжких гуманітарних наслідків. Таку думку висловив голова Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон на прес-конференції, присвяченій відкриттю зимової сесії цього найбільшого політичного форуму Європи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174