У грудні 2012 року золотовалютні резерви України скоротилися на 3,3%, або на 0,83 млрд дол.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході спільної прес-конференції Українського кредитно-рейтингового агентства (UCRA) і Незалежної Асоціації Банків України (НАБУ), присвяченій презентації проекту Дослідження прозорості банків України, заявив член Комітету НАБУ з питань грошово-кредитної політики і валютного регулювання Олексій Куценко.

За словами фінансиста, скорочення відбулося за рахунок зменшення обсягу валюти і депозитів в іноземних банках (на 910 млн дол., або 12% при зростанні обсягу цінних паперів на 147,1 млн дол або 1%.

Експерт уточнив, що на початок 2013 року обсяг офіційних резервних активів склав 24,5461 млрд дол.. Основну їх частину становлять цінні папери (66%), а також валюта і депозити (26%). Частка золота - близько 8% резервів, за минулий рік його обсяг збільшився на 27%, з 0,9 до 1,14 млн тройських унцій. Резервна позиція у МВФ і спеціальні права позики (СПП) становлять незначну частку і в абсолютних значеннях на 1 січня 2013 року дорівнюють 0,03 млн дол і $9,18 млн дол відповідно. «Наприклад, резервна позиція в МВФ - сума валютних коштів, яку Україна може отримати у Фонді автоматично, за першою вимогою. Їх використання не розглядається як отримання кредиту, тому не передбачає процентних та комісійних платежів і не накладає зобов'язання повернути отримані кошти», - нагадав Куценко.

При цьому обсяг передбачених у 2013 році зовнішніх виплат в іноземній валюті становить 8,9 млрд дол, у тому числі 2,33 млрд дол в І кварталі. З них планові платежі за позиками МВФ у поточному році становлять 3,765 млн СПП (еквівалент 5,79 млрд дол за офіційним курсом Нацбанку станом на 1 січня 2013 р.).

«Сформовані золотовалютні резерви НБУ дозволяють у новому році розраховуватися за плановими зовнішніми платежами, фінансувати бюджетний дефіцит і застосовувати валютні інтервенції», - запевнив економіст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171