Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вважає одним із найбільш важливих своїх завдань розвиток цифрового мовлення.

«У 2012 році був проведений конкурс на вільні канали в мультиплексі МХ-5, який передбачений для потреб регіонального та місцевого мовлення. Ми врахували ті зауваження і недоробки, які були під час перших конкурсів. Результати чергового конкурсу показали, що «цифра» розвивається у тих потребах і вимірах, які необхідні для її повного масштабного охоплення. 95% населення охоплені зараз сигналом, доступ глядачів до 32 програм ефірного цифрового телевізійного мовлення безкоштовний», - сказала на прес-конференції у середу в Києві заступник голови Нацради Лариса Мудрак.

За її словами, у минулому році регуляторний орган доклав багато зусиль для того, щоб врегулювати розміри штрафів. «Такого роду рішення вимагає спільних зусиль, і ми сподіваємося, що провели всю максимальну роботу з залучення та внесення коректив безпосередньо у розмір штрафів. Вони передбачені законодавством, але їхнього розміру не існує. Нацрада вже вшосте пробує вирішити це питання. Сподіваємося, що ця робота все-таки отримає своє завершення в 2013 році», - зазначила вона, передає «Інтерфакс-Україна».

Мудрак наголосила, що в 2012 році активізувалася робота групи з підготовки нової редакції закону України про телебачення і радіомовлення. «Сподіваюся, що в цьому році, з новим парламентом ця робота буде продовжена», - сказала вона.

Крім того, замглави Нацради нагадала, що в 2011 році відомство звернуло увагу телеіндустрії та суспільства на те, що в Україні катастрофічно зменшився відсоток вітчизняного продукту для дітей. «Щотижня ми проводимо роботу в першу чергу з мовниками, і в рамках діяльності міжвідомчої робочої групи зі створення національного проекту захисту дітей від потенційно шкідливого контенту. А це маркування всієї телепродукції віковими позначками про те, що слід дивитися дітям від 3 до 18 років, а що - ні. І у нас є результат. У 2011 році у нас був один дитячий спеціалізований канал «Малятко», а на 2012 рік у нас є вже п'ять каналів і один сімейний. Ми видали ліцензії на супутникове дитяче мовлення для цих каналів», - розповіла Мудрак.

У свою чергу, член Нацради Микола Фартушний зазначив, що основною тенденцією 2012 року був бурхливий розвиток нових медіа, зокрема, телебачення в Інтернеті, і Нацрада приділяла цьому багато уваги.

23 січня Нацрада з телебачення і радіомовлення затвердила звіт про свою діяльність за 2012 рік. Протягом року регуляторний орган видав 295 нових і переоформив 992 чинні ліцензії телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги. Було анульовано 106 ліцензій, із яких 102 - за власним бажанням організацій.

За минулий рік проведено 389 перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, із них 301 планова і 88 позапланових.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307