Країни Євросоюзу починають процес введення податку на продаж валюти, повідомляє Reuters.

На засіданні Єврогрупи міністри фінансів ЄС дозволили 11 державам із 27-ми оподатковувати відповідні операції, щоб уберегти фінансові організації від безвідповідальних спекуляцій, що призвели до світової кризи 2008 року, та переключити їх на роботу з реальним сектором економіки.

Зараз у число країн, що планують ввести новий податок, який умовно називають «податком Тобіна» (по імені вченого-розробника концепції), ввійшли Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Австрія, Португалія, Бельгія, Естонія, Греція, Словаччина і Словенія.

Українські експерти кваліфікують податок з продажу іноземної валюти фізособам, який планується ввести в Україні, як різновид «податку Тобіна».

«Повністю ринкова економіка не спостерігається у жодній із країн світу. Показовий приклад: у Європі нещодавно прийняли податок Тобіна на операції з валютою, схоже, європейці також зрозуміли, якої шкоди завдають валютні спекулянти. У принципі, наш валютний збір є своєрідним аналогом цього податку, він має такі ж цілі», - вважає директор аналітичного департаменту компанії Pro Consulting Олександр Соколов.

Ефективність податку у боротьбі з валютними спекуляціями, які підривають стабільність курсу гривні, підкреслюють й інші фахівці.

«Податок на продаж інвалюти зробить невигідним придбання валюти тій частині населення, яка бажає заробляти на девальвації гривні», - констатує експерт інформаційно-аналітичного центру ForexClub в Україні Марія Сальникова.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

301