У п'ятницю, 25 січня, набирає чинності постанова правління НБУ, якою регламентується порядок проведення обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб за межами України. Про це заявила заступник директора департаменту, начальника Управління методології валютного регулювання Національного банку України Людмила Чепінога у своєму відеозверненні, розміщеному на офіційному сайті НБУ.

«Перш за все, необхідно було конкретизувати порядок проведення зазначених операцій на рахунках, що відкриті за межами України юридичними особами. На сьогоднішній день юридична особа, яка має відкритий рахунок за межами України, на основі індивідуальної ліцензії НБУ може здійснити обов'язковий продаж надходжень у вигляді валютної виручки або з рахунку, відкритого за межами України, шляхом переведення таких коштів до уповноваженого банку України, або здійснити продаж валютної виручки, яка розміщена на рахунках в уповноважених банках України», - зазначила вона.

За її словами, зазначеною постановою також встановлено новий порядок переказу коштів в іноземній валюті за межі України за дорученням фізичних осіб.

«Відтепер фізична особа-резидент може здійснити переказ коштів на основі індивідуальної ліцензії Національного банку без обмежень у сумі», - говорить Чепінога.

Як зазначає фахівець, до цього часу існувало обмеження: фізична особа могла здійснити переказ тільки у сумі, що не перевищує 600 тис. гривень в еквіваленті на рік.

Також, як розповідає представник НБУ, вдосконалено процедуру документування операції з переказу коштів за межі України в іноземній валюті.

«На сьогодні скасований журнал обліку переказів в іноземній валюті за межі України та їх виплати в Україні. Ця норма значно спростить порядок обліку зазначених операцій у банківських установах», - стверджує Чепінога.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

421